Petíciu proti hazardu v Galante odovzdali primátorovi

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 14:23 • 2 min
Petíciu proti hazardu v Galante odovzdali primátorovi

GALANTA – Petičné hárky s tisíckami podpisov proti hazardu v meste odovzdali dnes primátorovi Galanty Petrovi Paškovi zástupcovia iniciatívy Zastavme hazard.

slovakia

left justify in out

Na petičných hárkoch je podľa Tibora Hartla z petičného výboru 4 850 podpisov obyvateľov Galanty, čo je približne o tisíc viac, ako vyžaduje zákon. Hneď na prvom hárku sú podpisy poslancov mestského zastupiteľstva. Mestský úrad podľa primátora Pašku pripraví návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré bude znamenať koniec kasín a herní v meste. Na rokovanie poslaneckého zboru by sa malo dostať v apríli.


Galanta má z herného priemyslu podľa Pašku ročný príjem približne 100-tisíc eur, výhľadový rozpočet na roky 2017 a 2018 už s týmito peniazmi neráta. ,,Vzhľadom na to, aký postoj zaujali poslanci k problému hazardu, očakávam, že nariadenie bude prijaté hladko a bude znamenať postupný koniec herní v Galante,“ povedal Paška. Proces zatvárania herní bude podľa neho istý čas trvať. Tie, ktoré ešte budú mať platnú licenciu ministerstva financií, nebude možné zatvoriť pred skončením platnosti licencií. Okrem toho primátor očakáva, že kým vstúpi nariadenie o zákaze hazardu v meste do platnosti, prevádzkovatelia herní sa budú snažiť o predĺženie terajších licencií. Paška iniciatívu proti hazardu podporoval, pretože herne okrem rozbíjania rodín boli podľa jeho vyjadrenia príčinou rušenia nočného pokoja a ďalších problémov. Tým zatiaľ posledným bola nedávna brutálna bitka v jednej z herní, pri ktorej utrpel vážne zranenia pracovník SBS.


,,V našom meste sa podarilo dosiahnuť jednotu medzi primátorom, poslancami, občianskymi aktivistami a obyvateľmi mesta,“ skonštatoval pri odovzdávaní petičných hárkov Tibor Hartl. Aktivisti, ktorí zbierali podpisy, sa vo väčšine prípadov stretávali s kladnou odozvou. Na rozdiel od iných závislostí je podľa Hartla hazard nebezpečnejší v tom, že na človeku na prvý pohľad nevidieť, že je závislý. Aktivista ocenil, že poslanci mestského zastupiteľstva sa už dopredu vzdali peňazí, ktoré im plynú z kasín a herní. V Galante pripadá podľa neho na tisíc obyvateľov 12,5 automatov a videohier, čo je niekoľkonásobne viac ako je bežný priemer.


Iniciatíva Zastavme hazard je zložená z členov viacerých občianskych združení - Aliancie za rodinu, Federácie skautov Európy, Úsmevu ako dar, Spoločenstva pri Dóme sv. Martina a 45. skautského zboru či mnohých jednotlivcov. Do zberu podpisov proti hazardným hrám sa v sobotu 5. marca súbežne s voľbami na Národnej rady SR zapojilo šesť slovenských miest - Ružomberok, Bratislava, Galanta, Nitra, Levoča a Prešov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies