Petícia Viac neznesiem žiada zákaz klietkového chovu sliepok

NETKY.SK • 16 December 2018, 11:23 • 2 min
Petícia Viac neznesiem žiada zákaz klietkového chovu sliepok

BRATISLAVA – Takmer deväťtisíc ľudí už podpísalo petíciu s názvom Viac neznesiem za zákaz klietkového chovu sliepok na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Petíciu organizuje združenie Humánny pokrok, cieľom je vyzbierať najmenej desaťtisíc podpisov.

 

„Klietkový chov znamená pre sliepky celý život strávený v malých drôtených klietkach, v ktorých nemôžu robiť takmer nič, čo je pre ne prirodzené a dôležité. Každá sliepka má priestor len o málo väčší ako je jeden hárok papiera formátu A4,“ uviedol Humánny pokrok na svojej stránke. V klietkovom chove žije na Slovensku takmer šesť miliónov sliepok a pochádza z neho až deväť z desiatich vajec v našich obchodoch. „Firmy týmto zaobchádzaním usilujú o maximalizáciu ziskov a zo sliepok robia stroje na vajcia,“ tvrdí organizácia

Klietkový chov sliepok je typ chovu nosníc s cieľom získavať čo najefektívnejšie ich vajcia. Sliepky sú namiesto ich prirodzeného prostredia umiestnené v stiesnených drôtených klietkach. Obmedzovanie pohybu je pre chovateľov výhodnejšie, pretože ušetria na krmive. Sliepky z klietkových chovov sa nemôžu prechádzať, prehrabovať sa v zemi, kúpať sa v prachu, stavať hniezda, či roztiahnuť krídla, nie sú súčasťou kŕdľa, nikdy neuvidia denné svetlo a nikdy nezažijú ani chvíľu kľudu. Dôsledkom je stres a frustrácia, ktoré ústia do agresívneho správania a neskôr do kanibalizmu.

Klietkový chov má podľa Humánneho pokroku niekoľko alternatív, ako halový podstieľkový chov, voľný chov, alebo bio chov, ktoré umožňujú sliepkam ich prirodzené správanie a výrazne zvyšujú kvalitu ich života. Čoraz viac krajín a firiem v Európe sa už rozhodlo skoncovať s klietkovým chovom. Dokonca viacero reťazcov pôsobiacich na Slovensku sa už v iných krajinách zaviazalo skončiť s klietkovými vajcami, avšak naďalej ich predáva na našom trhu. Klietkový chov je zakázaný v Rakúsku, v krajinách ako Dánsko, Švédsko či Holandsko žije v klietkach menej než každá piata sliepka. V Nemecku je to dokonca len každá 15 sliepka. Menej sliepok žijúcich v klietkach ako u nás je aj v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a Chorvátsku. „Slovensko sa tak v kvalite života sliepok radí na chvost Európy,“ uzatvára Humánny pokrok.

Petíciu za zákaz klietkového chovu je možné podpísať na stránke https://viacneznesiem.sk/
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies