V Bavorsku musí televízia vysielať upútavku krajne pravicovej strany

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 09:01 • 2 min
V Bavorsku musí televízia vysielať upútavku krajne pravicovej strany

MNÍCHOV - Mníchovský súd rozhodol, že istá bavorská rozhlasová a televízna stanica odvysielať upútavku krajne pravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD), ktorá je súčasťou predvolebnej kampane súvisiaceej s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Spomínaná politická reklama je považovaná za kontroverznú preto, lebo sa snaží spojiť prisťahovalectvo s kriminalitou. Hovorí sa v nej o "úmyselnom otvorení nemeckých hraníc v roku 2015 a nekontrolovateľnej masovej migrácii, ktorá odvtedy nastala" a denne vedie k útokom na Nemcov.

 

Televízna a rozhlasová stanica Bayerischer Rundfunk (BR) upútavku vysielať nechcela. Mníchovský súd jej to však napriek tomu nariadil, vraj nie je poburujúca.

 

img

 

Pravicová strana NPD dostala povolenie kandidovať do EP, preto má všetky práva ako ostatné kandidujúce strany, teda aj vysielať na verejnoprávnych staniciach predvolebné upútavky, v prípade, že ich obsah nie je v rozpore s platnými zákonmi. Stanica BR však s rozhodnutím súdu nesúhlasí, nakoľko sa im upútavka ako porušenie zákona javí, preto už voči rozhodnutiu súdu podnikla právne kroky.

 

BR však neboli jediní, kto odmietol reklamu odvysielať. Urobila tak aj hesenská rozhlasová a televízna stanica Hessische Rundfunk (HR), aj tej to ale súd minulý týždeň nariadil.

 

img

 

Strana NPD a celkový jej program je pomerne znepokojivý. Oslavuje totiž vodcov niekdajšej Tretej ríše a zľahčuje nacistické zločiny. Je obviňovaná z prepojenia s neonacistami a vlani bola vylúčená zo systému štátneho financovania. NPD nie je zastúpená v Spolkovom sneme (Bundestagu).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona