Perry: USA chcú s Čínou spolupracovať v oblasti čistej energie

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 13:22 • 2 min
Perry: USA chcú s Čínou spolupracovať v oblasti čistej energie

PEKING - USA a Čína majú podľa amerického ministra energetiky Ricka Perryho "mimoriadne príležitosti" na spoluprácu v oblasti čistej energie.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to vo štvrtok na stretnutí čínskym vicepremiérom Zhangom Gaolim v Pekingu v rámci konferencie o čistej energii. Perry uviedol, že oblasťami, v ktorých obe krajiny môžu spolupracovať, sú skvapalnený zemný plyn, jadrová energetika a zachytávanie oxidu uhličitého.

 

"To sú tri oblasti, v ktorých podľa mňa máme mimoriadne príležitosti na to, aby sme boli partnermi," povedal Perry. Americký minister sa takto vyjadril v čase globálnej kritiky rozhodnutia prezidenta USA Donalda Trumpa o odstúpení krajiny od parížskej klimatickej dohody.

Ani Perry ani Zhang v úvodných prejavoch Trumpovo rozhodnutie nespomenuli. Podľa oficiálneho vyhlásenia zo stretnutia, ktoré neskôr distribuovali žurnalistom, Perry spomenul aj energie z obnoviteľných zdrojov ako ďalšiu oblasť "spoločného záujmu" oboch krajín.

 

Čína je v oblasti energií z obnoviteľných zdrojov globálnym lídrom. Väčšina elektriny, ktorú produkuje solárnymi panelmi a veternými turbínami, však ide nazmar pre zastaranú elektrickú sieť a preto, že časť miestnych predstaviteľov uprednostňuje uhlie, ktoré vlani stále pokrývalo 62 percent celkovej spotreby energie v Číne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies