Kuriózny prípad gynekológa, ktorý potajme splodil minimálne 21 detí!

NETKY.SK • 2 Február 2022, 09:09 • 2 min
Kuriózny prípad gynekológa, ktorý potajme splodil minimálne 21 detí!

Gynekológ z holandského mesta Leiden splodil v minulosti najmenej 21 detí, keď svojvoľne poskytol pacientkam vlastné spermie v rámci procedúr na liečbu neplodnosti.

slovakia

left justify in out

Gynekológ Jan Beek už nežije, pracoval 25 rokov v nemocnici Elisabethziekenhuis v Leiderdorpe (dnes predmestie Leidenu). Prípad s neetickým darcovstvom spermií odhalila organizácia Fiom, ktorá pomáha ľuďom vystopovať ich biologických rodičov. zistila zhodu DNA u 21 detí, ktorých matky podstúpili liečbu neplodnosti na klinike, kde pracoval Beek.

 

img

 

„Spôsob, akým sa tento lekár v tom čase správal, je neprijateľný," vyhlásil Peter Jue v mene predstavenstva nemocnice. Leidenská nemocnica nevylučuje možnosť, že by mohli existovať desiatky ďalších potomkov Jana Beeka, a vyzvala všetkých, ktorí sa u tohto gynekológa liečili, aby sa prihlásili.

 

img

 

Beek pracoval v uvedenej nemocnici do roku 1998. Záznamy o ním liečených pacientkách už boli medzičasom skartované, a preto ich nie je možné priamo kontaktovať. Doposiaľ 21 známych Beekových detí bolo počatých v rozpätí rokov 1973 a 1986. Ich matky sa domnievali, že boli oplodnené spermiami od anonymných darcov.

 

Dutchnews.nl pripomenul, že Beek, ktorý zomrel v roku 2019, je už tretím holandským lekárom, o ktorom vyšlo najavo, že použil vlastné spermie na počatie detí. Lekári Jan Wildschut, ktorý pôsobil v meste Zwolle, a Jan Karbaat z Rotterdamu v 70.-90. rokoch 20. storočia, splodili najmenej 40 detí, keď nič netušiacim pacientkam poskytli svoje spermie.

 

Holandské zákony obmedzujú počet detí, ktoré môžu byť počaté od jedného darcu spermií, na 25. Od roku 2004 majú "deti zo skúmavky" právo poznať identitu svojich biologických rodičov, keď dosiahnu vek 16 rokov.

 

img

 

Predstavenstvo leidenskej nemocnice v tejto súvislosti upozornilo, že na počiatku 70. rokov sa liečba neplodnosti ešte len začala rozvíjať. Neexistovali preto  žiadne regulácie, ako postupovať pri liečbe darovanými spermiami, čo lekárom dávalo oveľa väčší priestor na "improvizáciu", ako je tomu v súčasnosti.

 

Prečítajte si: Predával spermie po celom svete, teraz má minimálne 200 detí

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona