Pernikiáda sa uskutoční v Suchej nad Parnou už po siedmy raz

NETKY.SK • 13 December 2014, 17:52 • 2 min
Pernikiáda sa uskutoční v Suchej nad Parnou už po siedmy raz

SUCHÁ NAD PARNOU - V nedeľu (14.12.) organizuje obec Suchá nad Parnou v spolupráci s občanmi a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism 7. ročník tradičného podujatia Pernikiáda.

slovakia

left justify in out

V duchu predvianočnej atmosféry tak návštevníci strávia tvorivé popoludnie odkazujúce na pôvodné hodnoty a sviatočné zvyky. TASR informovala zástupkyňa výkonnej riaditeľky OOCR Michaela Potočárová.
      

"Základnou ideou podujatia je nadviazanie na pôvodné hodnoty a tradície prostredníctvom aktivít, z ktorých najdôležitejšou je spoločné zdobenie perníkov. Za jedným stolom sa tak už sedem rokov stretávajú všetky generácie, ktoré svojou kreativitou prispievajú k spoločnému dielu – jedlým farebným skvostom, z ktorých sa tešia najmä deti," uviedla Potočárová. Účastníci zdobenia perníkov si môžu svoje výtvory vziať domov, prípadne nimi prispieť k výzdobe miestneho kostola.
      

Podľa organizátorov súčasťou podujatia budú i workshopy zamerané na výrobu tradičných vianočných ozdôb. Zruční remeselníci návštevníkov na jednotlivých stanovištiach usmernia pri výrobe zvončekov z ratanu, patchworkových a ďalších ozdôb, pri aranžovaní vianočných dekorácií, výrobe sviečok z včelieho vosku. K pravej vianočnej atmosfére prispeje aj výrobca domácich oblátok. "Vzhľadom na to, že táto obec je známa viacerými literárnymi osobnosťami, z ktorých azda najslávnejším bol František Hečko, a zároveň bola v tomto roku vydaná monografia obce s názvom Za zabudnutou minulosťou, súčasťou podujatia bude aj prezentácia kníh miestnych autorov s možnosťou ich zakúpenia a autogramiáda," priblížila Potočárová. Pre návštevníkov je pripravená aj prezentácia vianočných ľudových zvykov typických pre Suchú nad Parnou a na osvieženie teplý čaj.
      

Pernikiáda vznikla v roku 2008 ako občianska iniciatíva a prirodzená potreba spájania sa v záujme udržania duchovného bohatstva obce. Pôvodne bolo základom jej programu zdobenie perníkov, ku ktorému z roka na rok pribúdajú ďalšie aktivity. Začiatok podujatia, ktoré si zachováva nekomerčný charakter, je v kultúrnom dome o 15.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies