Pellegriniho úrad chce zefektívniť čerpanie eurofondov

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 11:02 • 2 min
Pellegriniho úrad chce zefektívniť čerpanie eurofondov

BRATISLAVA - Efektívnejšie čerpanie eurofondov, prísnejšie posudzovanie IT projektov a profesionálny manažment veľkých investícií. To sú ciele nového úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer - SD). Doterajšie fungovanie podľa vicepremiéra nemohlo zabezpečiť dynamické prispôsobovanie sa rýchlemu vývoju v oblasti informačno-komunikačných technológií a nástupu nových trendov.

slovakia

left justify in out

"Slovensko sa nemohlo porovnávať s modelmi v zahraničí, ktoré uplatňujú napríklad Veľká Británia či Estónsko. Preto cítim veľkú zodpovednosť za fungovanie tohto nového úradu a verím, že ho nasmerujeme tak, aby občan naozaj pocítil pozitívne zmeny," vyhlásil pri príležitosti vzniku úradu Pellegrini. Do týchto zmien by sa mala viac zapájať aj odborná verejnosť. Nový úrad plánuje intenzívnejšie komunikovať s neziskovým sektorom a rôznymi iniciatívami, ktoré doterajšie nastavenie hodnotili skôr kriticky. "Potrebujeme zvýšiť transparentnosť, optimalizovať realizované projekty a musíme tiež efektívne vynucovať nevyhnutné legislatívne zmeny," tvrdí Pellegrini.


Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu vznikol na základe novely tzv. kompetenčného zákona s účinnosťou 1. júna. Bude mať asi dvesto zamestnancov, z veľkej väčšiny sa len presunú zo svojich doterajších pracovísk. Pod jednu strechu prejdú sekcia informatizácie z ministerstva financií, sekcia riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorej agendu pokrýval Centrálny koordinačný orgán pod úradom vlády a novovytvorená sekcia riadenia investícií.


Vláda tento týždeň na rokovaní v Bruseli schválila návrhy na vymenovanie vedúceho úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Patrika Krauspeho a vedúceho jeho služobného úradu Matúša Šutaj Eštoka. Schválila aj návrhy štatútov podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a tiež samotného úradu. Vicepremiér pre investície a informatizáciu pri plnení svojich úloh bude vystupovať vo vzťahu k ministerstvám a ostatným ústredným orgánom štátnej správy ako koordinačný, odborný a konzultačný orgán.


Kabinet tiež odobril návrh na zmenu a doplnenie štatútu úradu vlády na základe novely kompetenčného zákona. Tá presunula kompetencie v oblasti koordinácie využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a kompetencie koordinácie plnenia úloh v oblasti informatizácie spoločnosti z úradu vlády na novovytvorený ústredný orgán štátnej správy, a to úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Schválený návrh upravil rozšírenie kompetencií úradu vlády o kontrolu plnenia úloh z programového vyhlásenia vlády a zaviedol kompetencie úradu vlády v oblasti koordinácie prípravy zásadných opatrení na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies