Pellegrini sa vymaní spod vplyvu úradu vlády

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 16:27 • 2 min
Pellegrini sa vymaní spod vplyvu úradu vlády

BRATISLAVA - Odborník na eurofondy Ján Rudolf považuje za pozitívum, že nový úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu bude mať právnu subjektivitu a vymaní sa tak spod vplyvu vedúceho úradu vlády. Vicepremiér pre investície Peter Pellegrini, podobne ako jeho predchodca Ľubomír Vážny (obaja Smer - SD), nemali podľa Rudolfa reálne kompetencie v oblasti eurofondov ani v prípade centrálneho koordinačného orgánu na ich využívanie.

slovakia

left justify in out

Vznik nového úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu ako ústredného orgánu štátnej správy umožňuje parlamentom schválená novela kompetenčného zákona s účinnosťou od 1. júna. Na úrad vicepremiéra prejde pôsobnosť úradu vlády a ministerstva financií v oblasti eurofondov a informatizácie.


Expert spochybňuje reálnosť posilnenia riadiacich, koordinačných a kontrolných kompetencií vicepremiéra pre investície pri využívaní eurofondov. Za jednotlivé operačné programy totiž zodpovedajú voči Európskej komisii ich riadiace orgány, teda ministerstvá. "Posilnenie kompetencií v riadení, kontrole operačných programov je nemysliteľné, pretože Pellegrini bude môcť robiť len to, čo robil Vážny. Centrálny koordinačný orgán má kompetencie v rámci koordinácie, ale nemôže rozhodnúť o tom, kedy riadiace orgány podajú výzvy. Za operačný program a čerpanie zodpovedá riadiaci orgán," zareagoval Rudolf pre agentúru SITA. Nový úrad podľa neho nebude môcť zasahovať do čerpania, môže však monitorovať situáciu a včas na ňu poukazovať.


Na základe novely kompetenčného zákona schválenie výziev a vyzvaní pri eurofondoch bude podmienené súhlasom centrálneho koordinačného orgánu. Nový úrad po konzultácii s riadiacimi orgánmi operačných programov má podľa vlády určovať záväzné ukazovatele dosahovania ich cieľov a bude sledovať ich plnenie. Mal by mať tiež možnosť aktívne zasiahnuť do riadenia operačného programu v podobe krízového riadenia v prípade nepredloženia alebo neplnenia plánu aspoň na 80 %. Konečná zodpovednosť riadiaceho orgánu za realizáciu operačného programu vo vzťahu k Európskej únii zostáva podľa vlády nedotknutá.


"Nikto nemôže zasahovať do operačného programu v jednotlivých rezortoch. Je to nepochopenie celého systému. Nariadenia Európskej komisie hovoria niečo iné a tie sú nadriadené zákonom. Ak Európska komisia povie, že za operačný program zodpovedá riadiaci program, Pellegrini ani žiadny úrad nemôže do toho zasahovať," upozornil Rudolf. "Prevzatie kompetencií nie je krízové riadenie. Realokáciu musí schváliť vláda, monitorovací výbor, Brusel. Kto formuloval zákon, nerozumie fungovaniu eurofondov, nepozná princípy ich riadenia," dodal.


Úrad vicepremiéra bude okrem riadenia, koordinácie a dohľadu nad využívaním finančných prostriedkov Európskej únie zodpovedať aj za informatizáciu spoločnosti a investície. Rudolf považuje centralizáciu informatizácie na jednom úrade za dobré, aktuálny stav s kompetenciami v tejto oblasti však podľa neho nie je systémový. Informatizácia je totiž súčasťou Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 a ten riadi ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Pellegriniho úrad tak v tomto prípade môže byť len sprostredkovateľským orgánom.

 

"Ak minister dopravy povie, že mu kompetenciu sprostredkovateľského orgánu nedá, tak ju nedostane. Podstata je, že za informatizáciu pred Európskou komisiou zodpovedá ministerstvo dopravy, nie Pellegrini. Je to rozpor, nikoho z politikov to nenapadlo," povedal Rudolf. Úrad vicepremiéra podľa neho môže túto oblasť implementovať, ale nebude za ňu zodpovedať.


Za jediné riešenie tejto situácie označil Rudolf zmenu spomínaného operačného programu a vytvorenie samostatného pre informatizáciu. "Pellegrini má rád informatizáciu, môže robiť analýzy, štúdie, vízie, stratégie, ale nemá na ňu reálny dosah. V informatizácii, čo sa týka eurofondov, bude mať len toľko kompetencií, koľko mu dá ministerstvo dopravy," myslí si Rudolf. Riadiacim orgánom pre Operačný program Informatizácia spoločnosti v bývalom programovom období 2007 - 2013 bol úrad vlády a sprostredkovateľským orgánom ministerstvo financií. Rudolf očakáva, že Pellegrini bude mať na informatizáciu asi taký vplyv, ako mal Vážny na investície, čiže minimálny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies