Patti Smith vystúpila na odovzdávaní Nobelových cien

NETKY.SK • 11 December 2016, 09:39 • 2 min
Patti Smith vystúpila na odovzdávaní Nobelových cien

ŠTOKHOLM - Americká speváčka a spisovateľka Patti Smith vystúpila včera na odovzdávaní Nobelových cien v Štokholme.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdeväťročná interpretka zaspievala v sprievode orchestra skladbu A Hard Rain’s A-Gonna Fall legendárneho amerického hudobníka Boba Dylana, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru, na ceremoniáli sa však nezúčastnil. Príhovor na počesť 75-ročného pesničkára prečítal Horace Engdahl, člen Švédskej akadémie, ktorá Dylanovi udelila cenu za "vytvorenie nových básnických vyjadrení v rámci americkej tradície skladania piesní".


Členovia akadémie muzikantovi udelili ocenenie 13. októbra. Na pokusy akadémie spojiť sa s ním spočiatku nereagoval, koncom októbra však nakoniec zatelefonoval sekretárke akadémie Sare Danius a oznámil jej, že prestížnu cenu prijíma. „Zo správ o Nobelovej cene som zostal bez slov. Veľmi si cením túto poctu,“ povedal vtedy spevák.


Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získal tento rok Japonec Yoshinori Ohsumi za objavenie mechanizmov autofágie. Tohtoročnými laureátmi ceny za fyziku sú David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za teoretické objavy topologických fázových premien a topologických fáz hmoty. Cenu za chémiu dostali Jean-Pierre Sauvage, James Fraser Stoddart a Bernard L. Feringa za navrhnutie a syntézu molekulárnych strojov. Prestížne ocenenie v oblasti ekonómie získali Oliver Hart a Bengt R. Holmström za prínos k teórii kontraktov. Kolumbijskému prezidentovi Juanovi Manuelovi Santosovi udelili Nobelovu cenu za mier.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies