Patriarcha Kirill zavítal medzi polárnikov v Antarktíde

NETKY.SK • 17 Február 2016, 18:21 • 2 min
Patriarcha Kirill zavítal medzi polárnikov v Antarktíde

MOSKVA - Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill sa po historickom stretnutí s pápežom Františkom na Kube, kde obaja najvyšší cirkevní predstavitelia podpísali spoločnú deklaráciu, sa dnes letecky presunul do Antarktídy.

slovakia

left justify in out

Na výskumnej stanici na Ostrove kráľa Juraja sa tam stretol s ruskými vedeckými pracovníkmi, oznámila agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú pravoslávnu cirkev.

 

Duchovný Alexander Volkov pre agentúru TASS uviedol, že patriarcha Kirill plánuje v jedinom kostole ruskej pravoslávnej cirkvi v Antarktíde celebrovať omšu.

Piatkové stretnutie patriarchu Kirilla a pápeža Františka bolo vôbec prvou schôdzkou najvyšších predstaviteľov katolíckej a ruskej pravoslávnej cirkvi od schizmy v roku 1054.

 

Obe strany v spoločnom vyhlásení vyzvali na mier v Sýrii, Iraku a Ukrajine a apelovali aj na Európu, aby zachovala vernosť svojim kresťanským koreňom. Vyzvali veriacich, aby nedopustili vypuknutie novej svetovej vojny a apelovali na všetky strany zainteresované v konfliktoch, aby hľadali riešenie cestou rokovaní. Pripomenuli tiež, že je nutné, aby medzinárodné spoločenstvo skoncovalo s terorizmom spoločnými koordinovanými a dobre uváženými krokmi.

V deklarácii vyjadrili aj smútok nad stratou jednoty kresťanstva a vyslovili nádej, že ich spoločné stretnutie povzbudí kresťanov na celom svete, aby sa modlili za plnú jednotu cirkví. "Aby boli jedno," píše sa vo vyhlásení. Ocenili a vyzdvihli však bezprecedentnú obrodu kresťanstva a oživenie viery v Rusku a mnohých východoeurópskych krajinách, kde desaťročia dominovali ateistické režimy. Patriarcha a pápež pozdvihli svoj hlas i na obranu prenasledovaných kresťanov, ako aj prívržencov iných náboženských tradícií, ktoré sú vo svete, najmä na Blízkom východe a v severnej Afrike, obeťami občianskych vojen, chaosu a teroristického násilia.

 

Patriarcha Kirill ukončí svoj pobyt v Latinskej Amerike 22. februára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies