Cieľom hodnotiacej návštevy expertov Rady Európy v SR je lepšie identifikovať úskalia v boji proti obchodovaniu s ľuďmi

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Cieľom hodnotiacej návštevy expertov Rady Európy v SR je lepšie identifikovať úskalia v boji proti obchodovaniu s ľuďmi

Ministerstvo vnútra SR organizovalo tento týždeň (v dňoch 26. februára - 1. marca 2024) hodnotiacu návštevu expertov skupiny GRETA z Rady Európy na Slovensku v rámci štvrtého kola hodnotenia s tematickým zameraním nariešenie zraniteľnosti voči obchodovaniu s ľuďmi. Zástupcov z Rady Európy privítala na pôde rezortu vnútra v Bratislave I. štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská, ktorá z pozície národného koordinátora pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi otvorila stretnutie.

slovakia

left justify in out

Počas týždňovej návštevy sa zahraniční experti stretli s jednotlivými zástupcami štátnych orgánov a ďalších príslušných slovenských inštitúcií, s mimovládnymi a medzinárodnými organizáciami. Zároveň navštívili zariadenie pre obete obchodovania s ľuďmi, centrum pre deti a rodiny, núdzové tranzitné centrum, ako aj útvar policajného zaistenia pre cudzincov.

GRETA vypracuje hodnotiacu správu, súčasťou ktorej budú odporúčania za účelom pomôcť Slovenskej republike lepšie identifikovať úskalia v tejto oblasti, presnejšie zacieliť naše kapacity a energiu v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a ochrane celej spoločnosti, ako aj jednotlivcov pred ničivými následkami spojenými s týmto rizikom.

„Vždy je čo zlepšovať a pred nami stoja stále nové a nové výzvy. Pevne verím, že nielen teraz, ale aj v odpočte v polčase, ako aj pri ukončení štvrtého kola hodnotenia Slovenskej republiky budeme môcť konštatovať pokroky, ktoré budú v prospech obetí a v neprospech páchateľov, povedala I. štátna tajomníčka Lucia Kurilovská.

Zároveň doplnila, že je rada, že súčasný post jej umožňuje zúročiť roky praxe, nadobudnutých skúseností a expertízy vo vrcholných funkciách orgánov štátnej správy najmä z oblasti trestného práva a bezpečnosti, a zlepšiť tak koordináciu zainteresovaných subjektov v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.

Zmyslom a účelom hodnotení GRETA je podľa jej prvej viceprezidentky Antoanety Vassilevy pomôcť signatárskym krajinám v implementácii predmetného Dohovoru a nastavení efektívnej reakcie štátu v boji proti tak závažnému fenoménu, akým je obchodovanie s ľuďmi.

Dohovor Rady Európy o boji proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý medzi prvými desiatimi krajinami ratifikovala aj Slovenská republika vstúpil do platnosti v roku 2008. Piliermi monitorovacieho mechanizmu je skupina expertov pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi - GRETA, ktorá vyhodnocuje vykonávanie dohovoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: MV SR, Štátna tajomníčka Lucia Kurilovská.(www.minv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies