Pätnásti nezávislí sa spojili pre zelenšiu Žilinu bez Slotu

NETKY.SK • 10 September 2014, 13:37 • 2 min
Pätnásti nezávislí sa spojili pre zelenšiu Žilinu bez Slotu

ŽILINA - Pätnásť nezávislých kandidátov na žilinských poslancov sa dohodlo na spoločnom programe, chcú vrátiť parkovanie do rúk mesta, zvýšiť podiel verejnej zelene k celkovému počtu obyvateľov a viac podporovať aj kultúru, šport a vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

Podľa Petra Ničíka z doposiaľ zverejnených kandidátov na primátora Žiliny nebudú podporovať nikoho a nemajú medzi nimi ani svojho favorita, no zhodli sa, že neprijateľný je niekdajší žilinský primátor Ján Slota. „Nie je to nič osobné. Ide o principiálne dôvody. Primátor nesmie byť arogantný a ignorovať zákony,“ povedal Ničík. „Nemáme problém podporiť akéhokoľvek kandidáta na primátora, pokiaľ bude zdieľať naše pohľady, naše vízie a bude riešiť aj tie témy, ktoré si myslíme, že sú pre Žilinu dôležité,“ dodal Peter Fiabáne.

 

Víziou zoskupenia nezávislých žilinských kandidátov je opäť zelené mesto s množstvom stromov a kríkov, alejami, parkami a záhonmi pred domami na sídliskách. „Našou víziou je aj mesto bohaté, ktoré umožňuje naplno rozvíjať ľudský kapitál a tak vytvárať kapitál materiálny. Mesto s príležitosťami pracovať, podnikať a tvoriť bez ohľadu na vek, zdravotný stav či stav finančného konta. Mesto, ktoré podporuje každého, kto je čestný, iniciatívny a tvorivý,“ prezentovali dnes na tlačovej besede v Žiline pätnásti kandidáti. 

 

Stavajúc na doterajších odborných a občianskych skúsenostiach chcú vyvíjať aktivity, ktoré prinesú systémové a spravodlivé riešenie parkovania na celom území mesta, zvýhodnenie bezbariérovej pešej a cyklistickej dopravy, obmedzenie vjazdu nákladnej dopravy v centre mesta a v obytných zónach mesta či zákaz parkovania nákladných vozidiel na sídliskách. Popri postupnej revitalizácii parkov a zelených plôch na sídliskách chcú v parkoch vytvoriť aj priestor pre farmárske trhy, spoločný šport a oddych a v mestských dvoroch a sídliskových vnútroblokoch budovať komunitné záhrady. Nezávislí by tiež chceli zvýšiť počet mestských škôl a alternatívnych zariadení pre deti predškolského veku, vytvoriť viac príležitostí pre spoločné stretávanie sa rodín, seniorov a detí a zlepšiť finančné podmienky pre vznik a činnosť centier voľného času. 

 

O poslanecké kreslo v žilinskom mestskom zastupiteľstve sa v rámci 15-členného zoskupenia nezávislých kandidátov chcú uchádzať architekt Dušan Maňák, fotograf Ľubomír Bechný, vysokoškolský pedagóg Marián Gogola, učiteľ Marián Zrník, koordinátor servisu Milan Veliký, prezident Klubu plaveckých športov Peter Fiabáne, kulturológ Peter Ničík, riaditeľ občianskeho združenia Preles Vladimír Randa, učiteľka Iveta Martinková, kníhkupec Ján Ničík, lekár Peter Bačinský, historička Lucia Faltinová, učiteľ Pavol Blasbalg, študentka Petra Smaržová a účtovníčka Monika Končalová. 

 

Kandidatúru na primátora Žiliny doteraz verejne ohlásili súčasný primátor Igor Choma (Smer-SD), podpredseda kresťanských demokratov Peter Belinský (KDH), niekdajší žilinský primátor Ján Slota (KSNS), hokejbalový majster sveta Róbert Kašša (nezávislý) a bývalý hovorca žilinskej radnice Martin Barčík, ktorého podporujú strany Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, Most-Híd a OKS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies