Patakyová: Ombudsman má zosilňovať hlas ľudí pri problémoch s úradmi

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 12:08 • 2 min
Patakyová: Ombudsman má zosilňovať hlas ľudí pri problémoch s úradmi

BRATISLAVA – Vytvoriť návod na účinnú pomoc ľuďom, ktorí sa ocitli v konflikte s orgánom verejnej správy, vybudovať moderný on-line úrad, zamerať sa na ochranu základných práv a slobôd právnických osôb, malých a stredných podnikateľov a živnostníkov a posilniť mechanizmy na kontrolu inštitúcií, v ktorých sa nachádzajú ľudia s obmedzenou slobodou. To sú hlavné body vízie na roky 2017 až 2022 novej verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, ktoré predstavila na dnešnej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

„Inštitút ombudsmana je tu preto, aby zosilňoval hlas ľudí, ktorí majú problémy pri kontaktoch s orgánmi verejnej správy,“ povedala Patakyová.

 

Medzi priority úradu v roku 2017 zaradila skupiny ľudí, ako sú pacienti, seniori a skupiny mimo dohľad verejnosti. Patakyová zdôraznila, že neprichádza do úradu, ktorý vzniká na zelenej lúke. „Úrad je tu už 15 rokov,“ poznamenala. Pri svojej činnosti tak plánuje aj kontrolovať opatrenia v súvislosti so zisteniami úradu v minulých rokoch.

 

Patakyová sa zmienila aj o tom, že riešenie takmer polovice zo všetkých podnetov, ktoré prichádzajú úradu verejného ochrancu práv, neprináleží do pôsobnosti ombudsmana. „Tu by sme mali lepšie zorientovať podávateľov,“ poznamenala. Jej ambíciou je, aby úrad ľudí lepšie zorientoval a tento počet znížil na jednu tretinu.

 

V rámci osvetovej činnosti sa chce úrad verejného ochrancu práv zamerať aj na tému extrémizmu a hraníc slobody prejavu na internete. „Domnievame sa, že je potrebné veľmi veľa k tejto téme spraviť,“ dodala.

 

Patakyová by tiež rada posilnila nezávislosť verejného ochrancu práv. Preto chce iniciovať vytvorenie vlastnej rozpočtovej kapitoly pre Kanceláriu verejného ochrancu práv v štátnom rozpočte a dobudovať kanceláriu po personálnej aj materiálnej stránke. V Kancelárii verejného ochrancu práv totiž v súčasnosti pracuje 35 ľudí, pričom schválený počet je 57.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies