V oblastiach protestov v Zimbabwe rozmiestnili armádu

NETKY.SK • 14 Január 2019, 17:01 • 2 min
V oblastiach protestov v Zimbabwe rozmiestnili armádu

HARARE - Vojakov zimbabwianskej armády rozmiestnili v pondelok do niektorých častí hlavného mesta Harare, kde došlo k stretom medzi políciou a demonštrantmi protestujúcimi voči stúpajúcim cenám palív.

slovakia

left justify in out

Tri armádne nákladné vozidlá smerovali na rozľahlé predmestie Chitungwiza. Vo vzduchu hliadkovali armádne vrtuľníky. Polícia na niekoľkých predmestiach Harare použila aj slzotvorný plyn a ostrú muníciu na rozohnanie rozhnevaných demonštrantov, ktorí pálili pneumatiky a hádzali kamene na protest voči zvyšovaniu cien palív. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia a ďalší boli zatknutí. 

 

 

Protestujúci taktiež blokovali niektoré cesty v Harare po tom, ako vláda cez víkend rozhodla o vyše dvojnásobnom zvýšení ceny benzínu a nafty vzhľadom na nedostatok paliva.

 

img

 

Zimbabwiansky kongres odborových zväzov (ZCTU) vyzval po tomto oznámení prezidenta Emmersona Mnangagwu na trojdňový štrajk a väčšina obchodov a škôl bola v pondelok zavretá.

V roku 2017 prišiel o moc dlhoročný líder Robert Mugabe a jeho nástupca Mnangagwa prisľúbil, že do krajiny opäť priláka investorov. Niektorí obyvatelia čakajúci v dlhých radoch na benzín sa však v nedeľu pre DPA vyjadrili, že podľa nich sa situácia za Mnangagwovej vlády zhoršila a že im Mugabe "chýba".

 

img

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies