Partneri sa na kandidátovi na generálneho prokurátora nedohodli

NETKY.SK • 20 Október 2010, 07:19 • 2 min
Partneri sa na kandidátovi na generálneho prokurátora nedohodli

Partneri sa na kandidátovi na generálneho prokurátora nedohodli

slovakia

left justify in out

img

Štvorica vládnych strán SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a KDH nemá ani po dnešnom rokovaní Koaličnej rady spoločného kandidáta na post generálneho prokurátora. Novinárom to oznámil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý je poverený viesť rokovania o spoločnom kandidátovi.
Podľa jeho slov dnes svoje návrhy prezentovali kresťanskí demokrati a Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS sa zatiaľ nevyjadrili. Svojho kandidáta prezentoval iba poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš, ktorý podporuje súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Rokovania vládnej štvorky budú podľa Hrušovského pokračovať v stredu (20.10.) ráno, keďže práve v tento deň uplynie termín na predloženie nominácií. Trnkovi uplynie funkčné obdobie na konci januára 2011, prvé kolo voľby bude v parlamente 3. novembra.
Hrušovský uistil, že napriek aktuálnej nedohode koalícia a ani poslanecké kluby nerezignovali na to, aby do stredy navrhli spoločného kandidáta. Tvrdí, že poslanecké kluby vyjadrili potrebu zmeny na tomto poste, no nie v rovnakej intenzite. "Možno prídu do zajtra ďalšie podnety. Čakáme na návrh jednej politickej strany, ktorý môže rozhodnúť a uľahčiť proces dohody. Politické zadanie je rokovať, kým nepríde k zhode," uistil. Na druhej strane pripúšťa, že sa partneri aj nedohodnú.
Hrušovský by nepovažoval za dobré, ak by sa nakoniec SDKÚ-DS dohodla so Smerom-SD a spolu by presadili Trnku. "Ak bude zhoda na spoločnom kandidátovi a tá nebude naplnená, vznikne minimálne podozrenie, že niektorá zo strán sa spája s opozíciou," podotkol. Voľba generálneho prokurátora je totiž tajná.
Podpredseda parlamentu je presvedčený, že dohoda na spoločnom kandidátovi by mala byť skôr, ako uplynie stredajší termín na nominácie. "Proces navrhnúť a potom sa dohodnúť je horší, ako sa dohodnúť už pred kandidatúrou. Zatiaľ všetci rešpektujú ústavné právo poslanca. Je na klube a na SDKÚ-DS, ako dokáže naložiť s rozhodnutím Janiša. Rešpektujem slobodný mandát poslanca, no predsa len v personálnych návrhoch to nemožno urobiť bez politického súhlasu," dodal.
Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos už skôr uviedol, že bugárovci by chceli, aby sa generálnym prokurátorom stal ich nominant Jozef Szabó. "Budeme hľadať podporu koaličných partnerov pre nášho kandidáta," povedal Solymos s tým, že bugárovci neplánujú od svojho nominanta ustúpiť. "Myslím si, že náš kandidát je zdatný, takže by to museli byť vážne výhrady, aby sme ho my nepreferovali," uviedol pre TASR šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd.
Gábor Gál (Most-Híd) potvrdil, že v hre o post generálneho prokurátora je aj Martin Lauko, ktorého navrhuje KDH. Iné mená podľa neho zatiaľ na rokovaniach nepadli.
Szabó je riaditeľom medzinárodného odboru Generálnej prokuratúry SR. Lauko pracuje na Generálnej prokuratúre a v minulosti bol aj námestníkom generálneho prokurátora.
Kresťanskí demokrati údajne uvažujú aj o Jozefovi Kanderovi, ktorý tiež pracuje na Generálnej prokuratúre. Pôsobil i na Najvyššom súde SR, odkiaľ odišiel po sporoch s jeho šéfom Štefanom Harabinom. SDKÚ-DS podľa medializovaných informácií uvažuje o prokurátorovi Jánovi Hrivnákovi z Úradu špeciálnej prokuratúry. V hre je vraj aj Trnka. Toho by mohol podporiť aj Smer-SD. Most-Híd i KDH s ním majú problém.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies