Parlamenty majú nezastupiteľné miesto v kontrole verejných politík

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 15:58 • 2 min
Parlamenty majú nezastupiteľné miesto v kontrole verejných politík

BRATISLAVA - Nové výzvy, na ktoré dnes reagujú kontrolné úrady na národných úrovniach, ale aj v rámci Európskej únie, budú bezpochyby vťahovať parlamenty do záverov kontrol, do definovania odporúčaní voči štátnym či verejným inštitúciám.

slovakia

left justify in out

Na tejto novej výzve sa dnes (26. 4. 2017) zhodol predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky (NKÚ SR) Karol Mitrík a predseda Európskeho dvora audítorov (EDA) Klaus-Heiner Lehne počas oficiálneho rokovania na pôde európskeho dvora v Luxemburgu.

 

Podľa predsedu slovenských kontrolórov musia národné autority v oblasti externej kontroly v čoraz väčšej miere vstupovať do kontroly hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti verejných politík.

 

„Finančný audit či kontrola zákonnosti budú súčasťou prierezových, výkonnostných kontrol. Tradičným kontrolám sa úplne vyhnúť nemôžeme, ale je našou povinnosťou kontrolovať nastavenia procesov, riadenie strategických zámerov i reálne dopady realizovaných projektov", zdôraznil Karol Mitrík počas stretnutia s vedením európskeho dvora. EDA dnes zamestnáva takmer 900 audítorov, pričom slovenské farby obhajuje 12 odborníkov.

 

Šéf európskych audítorov považuje spoluprácu kontrolných inštitúcií na národnej a medzinárodnej úrovni za strategický cieľ, pričom v záujme zvyšovania kvality kontrolnej činnosti je nevyhnutné využívať medzinárodne akceptovateľné postupy, štandardy. Slovensko môže byť v tejto oblasti príkladom aj vďaka projektu realizovanému na úrovni krajín Vyšehradskej štvorky.

 

V rámci nej sú zahraničným partnerom poskytnuté závery z prierezových kontrol pre modelovanie odporúčaní v porovnateľných témach, ktoré sa opierajú nielen o národné zistenia, ale aj o príklady dobrej praxe zo zahraničia. Nové smerovanie nezávislých národných audítorských inštitúcií so sebou v konečnom dôsledku prináša aj apel na členov zákonodarných orgánov, pretože systémové zmeny v oblasti verejných politík majú v udržateľnom využívaní verejných financií zabezpečovať parlamenty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona