Park na Bôriku v Žiline je oddnes Parkom Ľudovíta Štúra

NETKY.SK • 22 Október 2012, 14:52 • 2 min
Park na Bôriku v Žiline je oddnes Parkom Ľudovíta Štúra

Park na Bôriku v Žiline je oddnes Parkom Ľudovíta Štúra - Zaujímavosti Do parku nedávno umiestnili sochu osobnosti slovenskej histórie Ľudovíta Štúra. Na tomto základe sa poslanci zhodli aj na názve parku.

slovakia

left justify in out

img

Do parku nedávno umiestnili sochu osobnosti slovenskej histórie Ľudovíta Štúra. Na tomto základe sa poslanci zhodli aj na názve parku.

 Park v žilinskej mestskej časti Bôrik má od dnešného dňa oficiálny názov Park Ľudovíta Štúra. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline o tom rozhodli na dnešnom zasadnutí.

Dôvodom je podľa primátora Žiliny Igora Chomu umiestnenie sochy Ľudovíta Štúra v parku na Bôriku. „Myslím si, že to má absolútnu logiku, pretože sme do bôrického parku osadili sochu Ľudovíta Štúra a odhalíme ju 26. októbra. Je teda logické, aby sa aj park volal po Ľudovítovi Štúrovi, keďže bude zásadnou dominantou celého parku. Znovuosadenie sochy nás stálo necelých 20.000 eur, z toho 10.000 eur poskytla spoločnosť HB Reavis a zvyšok dalo mesto,“ informoval Choma.

Poslanci na septembrovom zasadnutí rozhodli o zániku Námestia Ľudovíta Štúra, na ktorom v súčasnosti sídli obchodné centrum Aupark. „Dôvod je jasný. Socha Ľudovíta Štúra bola pred časom z námestia odstránená. Takže zanikol dôvod, prečo by sa táto časť nášho mesta mala nazývať Štúrovým námestím,“ skonštatoval po septembrovom zasadnutí primátor Žiliny.

Bronzovú sochu Ľudovíta Štúra, vysokú viac ako päť metrov, odhalil 13. septembra 2002 na Námestí Ľudovíta Štúra v Žiline vtedajší primátor mesta Ján Slota. V apríli 2006 sochu previezli do depozitu DPMŽ, aby sa nepoškodila počas výstavby obchodného centra Aupark. Po ukončení stavebných prác ju plánovali spätne inštalovať na pôvodnom mieste, čo ale autor odmietol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies