Parížsky súd vyniesol prvý rozsudok v kauze genocídy v Rwande - 25 rokov väzenia

NETKY.SK • 15 Marec 2014, 06:49 • 2 min
Parížsky súd vyniesol prvý rozsudok v kauze genocídy v Rwande - 25 rokov väzenia

PARÍŽ - Za genocídu a spoluúčasť na zločinoch proti ľudskosti dnes parížsky súd na 25 rokov väzenia odsúdil 54-ročného Pascala Simbikangwu, bývalého tretieho muža v hierarchii rwandskej tajnej služby. Obžaloba preňho žiadala doživotie.

slovakia

left justify in out

Zatial nie je jasne, CI sa právnici odsúdeného Proti rozsudku odvolajú. Vo Francúzsko Išlo o prvý spra Tohto druhu, ked sudánsky potrestal prvého z vládnych predstaviteľov zodpovedných za tri mesiac trvajúcu genocídu Etnické násilnosti v Rwande, Ktory si vyžiadali najmenej pol miliónov obetí.

      

Pascal Simbikangwa, ktory obvineniami odmietal, sa pred súd dostavil na invalidnom vozíkov - JE Nan odkázaný od Roku 1986. Tento 54-ročný Muž bol obvinený z podnecovania, organizovaním pomoc v podobe vyzbrojovaním milíciám, Ktory ZA 100 DNÍ - od april to Jula 1994 - zmasakrovali asi 800.000 ludi.
     

Simbikangwa vystupoval pred súdom pod menom David Senyamuhara Safari, Ktory používal hľa v Roku 2008, ked sa ho podarilo zatknutie na francúzskom Ostrove Mayotte.

Tento pripad upriamil pozornosť na reakciám Francúzska na správy o genocíde v Rwande jeho pomalosť pri presadzovaní spravodlivosti v Súvislosti s vyhladením viac Ako pol milióna ludi.
      

Francúzsko malo veľmi tesné prepojenia na vtedajšieho rwandského prezidenta Juvenal Habyarimana, príslušníkov kmeňa Hutu, ktory zahynul pri zostrelený jeho lietadla v. Roku 1994. Jeho smrť spustila odvetu v podobe vraždením príslušníkov kmeňa Tutsiov na umiernených Hutuové. 
      

Udalosti v. Rwanda spred 20 rokov jsou považovanej ZA najrychlejsie vykonaný Zločin genocídy V 20. storočí, uviedla agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies