Parížania si v uliciach pripomenuli obete minulotýždňových útokov

NETKY.SK • 21 November 2015, 07:11 • 2 min
Parížania si v uliciach pripomenuli obete minulotýždňových útokov

PARÍŽ - Tisíce obyvateľov Paríža vyšli dnes do ulíc, aby si spoločne uctili pamiatku obetí teroristických útokov spred jedného týždňa, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informuje, že niektorí ľudia vonku zapaľovali sviečky, spievali alebo tancovali, zatiaľ čo iní sa ticho držali za ruky a rozjímali na parížskom Námestí republiky, ktoré sa stalo ústredným bodom spomienky na masakru z 13. novembra. Parížania týždeň po tejto udalosti prichádzali taktiež k reštauráciám, kaviarňam a koncertnej sieni, kde teroristi po sebe zanechali najviac obetí.

 

Okrem spomienky na mŕtvych mali byť dnešné akcie v Paríži vyjadrením vzdoru voči snahám napadnúť francúzsky spôsob života, uvádza AP s tým, že Parížanov neodradil ani výnimočný stav vyhlásený po útokoch z minulého piatka, pre ktorý úrady zakázali väčšinu demonštrácií a iných väčších zhromaždení.

 

Desiatky umelcov, spisovateľov, hudobníkov a iných kultúrnych osobností vyzvali francúzsku verejnosť, aby si dnes pripomenuli útoky z 13. novembra rozsvietením lámp alebo sviečok a hraním hudby okolo 21.20 h, teda približne v čase, keď začali teroristi útočiť.

 

Francúzska armáda rozmiestnila v parížskom regióne 6500 vojakov, aby pomohli strážiť ulice, železničné stanice a významné turistické objekty, ako je Eiffelova veža či múzeum Louvre.

 

Francúzsky Senát dnes schválil predĺženie výnimočného stavu v krajine o tri mesiace. Výnimočný stav rozširuje právomoci polície, ktorá tak môže zatýkať a podnikať razie, a umožňuje úradom zakázať pohyb osôb aj vozidiel v určitom čase a na určitých miestach. Dolná komora francúzskeho parlamentu, Národné zhromaždenie, schválila toto opatrenie už vo štvrtok.

 

K zodpovednosti za atentáty z 13. novembra sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies