Paríž chce rýchlu dohodu o transakčnej dani

NETKY.SK • 9 November 2015, 11:51 • 2 min
Paríž chce rýchlu dohodu o transakčnej dani

PARÍŽ - Ministri financií členských štátov eurozóny by sa mali v pondelok dohodnúť na zavedení dane z finančných transakcií.

slovakia

left justify in out

Pred zasadnutím Euroskupiny to vyhlásil francúzsky minister Michel Sapin. Väčšina členov menovej únie myšlienku podporuje a rozhodnutie nemožno ďalej odkladať, povedal Sapin. Zaviesť daň z finančných transakcií navrhli Francúzsko a Nemecko v roku 2012, kedy sa menová únia nachádzala uprostred dlhovej krízy. K myšlienke sa prihlásilo jedenásť členských štátov EÚ, medzi nimi aj Slovenská republika. "Väčšinu technickej práce sme už vykonali. Myslím si, že prišiel čas na rozhodnutie," povedal novinárom Sapin.


So zavedením dane sa pôvodne počítalo v roku 2014. V niektorých krajinách, medzi nimi aj v Nemecku, sa už podobná daň uplatňuje. Spoločný systém zdaňovania finančných transakcií by podľa stúpencov projektu zabránil neférovej daňovej súťaži v EÚ. Veľká Británia ako krajina s najväčším finančným sektorom v EÚ myšlienku dlhodobo odmieta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies