Pápež vyzval účastníkov biskupskej synody na otvorenosť

NETKY.SK • 6 Október 2014, 12:25 • 2 min
Pápež vyzval účastníkov biskupskej synody na otvorenosť

VATIKÁN - Pápež František vyzval dnes biskupov, ktorí sa vo Vatikáne zišli na synode o rodine a manželstve, aby otvorene a bez strachu hovorili o sporných otázkach a načúvali jeden druhému.

slovakia

left justify in out

Biskupská synoda je venovaná problémom súčasnej rodiny a manželstva. Podľa očakávania sa bude diskutovať aj o témach, akými je užívanie antikoncepcie, prijatie homosexuálov v cirkvi, o problémoch súčasných manželstiev a o situácii rozvedených, ktorých cirkevné manželstvo bolo anulované a oni v novom, civilnom zväzku nemôžu prijímať eucharistiu. 
      

Pápež dnes na otváracom zasadnutí synody apeloval na prítomných takmer 200 účastníkov - nielen biskupov, ale aj členov reholí a laikov, aby sa nebáli povedať iný názor. "Musíte povedať všetko, čo cítite, bez strachu," vyzval. Naliehal tiež, aby účastníci synody s pokorou načúvali jeden druhému.

 

Pápež sa v uplynulých dňoch v súvislosti s  biskupskou synodou niekoľkokrát vyjadril k téme rodiny: označil ju za základ cirkvi i spoločnosti, ako aj za "školu ľudstva, ktorá nemá obdobu". V nedeľu v kázni na omši, na ktorej sa v Bazilike sv. Petra zúčastnili aj účastníci synody, prirovnal jej zasadnutie k práci "v Pánovej vinici", ktorá symbolizuje Boží plán s ľuďmi.
      

Upozornil, že zasadnutie biskupskej synody "neslúži na diskusiu o krásnych a originálnych myšlienkach alebo na to, aby sa ukázalo, kto je najinteligentnejší." "Slúži na lepšiu kultiváciu a starostlivosť o Pánovu vinicu, na spoluprácu na jeho sne, na jeho dobrotivom pláne s Božím ľudom. V tomto prípade nás Pán žiada, aby sme sa starali o rodinu, ktorá je integrálnou súčasťou jeho dobrotivého plánu s ľudstvom," uviedol pápež.
      

Pripomenul, že "všetci sme hriešnici" a "všetci môžeme byť v pokušení zmocniť sa vinice kvôli žiadostivosti, ktorá nám, ľudským bytostiam, nikdy nechýba". Boží sen podľa neho vždy naráža na pokrytectvo niektorých Božích služobníkov. Upozornil, že Boží sen sa môže zhatiť, "ak sa človek nenechá viesť Duchom svätým".  

 

"Duch nás obdarí prezieravosťou, ktorá prekračuje poznanie, aby sme pracovali veľkodušne s naozajstnou slobodou a pokornou tvorivosťou," vyhlásil pápež v nedeľňajšej homílii. Ako informoval Vatikánsky rozhlas, okrem biskupov, ktorí majú vyhradené hlasovacie právo, sa na zasadnutí vo Vatikáne zúčastňuje aj ďalších 62 osôb, spomedzi ktorých ôsmi sú delegáti zo sesterských cirkví a cirkevných spoločenstiev, ako napríklad metropolita Illarion z moskovského patriarchátu. 
      

Ďalšiu skupinu účastníkov tvorí 38. tzv. audítorov, ktorý majú právo na synode hovoriť, ale nie hlasovať. Medzi nimi ja aj 13 manželských párov, vrátane jedného, kde žena je katolíčka a muž moslim. Na synode sa zúčastňuje aj 16 znalcov rôznych teologických a kánonických disciplín - aj medzi nimi sú dva manželské páry.
      

Mimoriadne zasadnutie biskupskej synody potrvá do 19. októbra beatifikáciou zomrelého pápeža Pavla VI., ktorý počas svojho pontifikátu zriadil inštitút biskupskej synody na základe požiadaviek vyplývajúcich z Druhého vatikánskeho koncilu.
      

Podľa BBC sa katolícka cirkev ako jedna z najstarších inštitúcií so zmenami svojho učenia veľmi neponáhľa, preto by nikto nemal očakávať okamžité výsledky ani od tejto synody. Mnoho katolíkov však dúfa, že synoda predsa len aspoň nejaké zmeny prinesie. Minuloročný globálny prieskum, ktorý František inicioval, naznačil, že väčšina katolíkov odmieta učenie cirkvi v otázkach, ako sú sexualita a antikoncepcia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies