Pápež posiela na Slovensko svojho vyslanca kardinála Amata, blahorečí slovenského saleziána Titusa Zemana

NETKY.SK • 20 September 2017, 15:48 • 2 min
Pápež posiela na Slovensko svojho vyslanca kardinála Amata, blahorečí slovenského saleziána Titusa Zemana

BRATISLAVA – V mene pápeža Františka príde vykonať blahorečenie slovenského saleziána Titusa Zemana jeho zástupca. Legátom Svätého Otca, ktorý bude predsedať slávnostnej svätej omši spojenej s obradom blahorečenia, bude taliansky kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých.

slovakia

left justify in out

Slávnosť sa uskutoční v sobotu 30. septembra o 10:30 na priestranstve pri Kostole Svätej rodiny v Bratislave - Petržalke. 

 

„Hlavným významom jeho návštevy je blahorečenie Titusa Zemana, čiže potvrdenie presvedčenia veriaceho ľudu na Slovensku aj v iných krajinách, že jeho život bol v tak vysokom stupni príkladný, že môžeme pokojne a spoločne na verejnosti prosiť o jeho príhovor u Pána Boha v nebi. Tiež nám to umožní s ešte väčšou istotou predkladať život Titusa ako príklad vydareného správneho života kňaza a veriaceho človeka, ktorý sa obetoval predovšetkým v službe mladým ľuďom a duchovným povolaniam,“ povedal bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský.

Angelo Amato sa narodil 8. júna 1938 v Molfette v Taliansku, ako prvý zo štyroch detí v rodine staviteľov lodí. Predtým, ako sa v roku 1953 rozhodol vstúpiť do saleziánskej kandidatúry, študoval na námornom inštitúte v Bari za kapitána dlhých plavieb. Za kňaza bol vysvätený po tom, ako zložil večné sľuby u Saleziánov sv. Dona Bosca (22. decembra 1967). Získal licenciát z filozofie na Pápežskej saleziánskej univerzite a doktorát z teológie na Pápežskej Gregorovej univerzite v Ríme. V roku 1977 ho poslali do Grécka na sekretariát Pápežskej rady pre jednotu kresťanov. Po návrate do Ríma učil dogmatickú teológiu na Pápežskej saleziánskej univerzite. Pôsobil vo funkcii dekana teologickej fakulty a prorektora univerzity.

V roku 1999 bol menovaný za sekretára Pápežskej teologickej akadémie. Neskôr, 19. decembra 2002, bol menovaný za sekretára Kongregácie pre náuku viery a 6. januára 2003 bol vysvätený za biskupa s osobným titulom arcibiskupa s titulárnym sídlom v Sile. Dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. ho 9. júla 2008 menoval za prefekta Kongregácie pre kauzy svätých na konzistóriu a 20. novembra 2010 ho kreoval za kardinála. Ako kardinál sa zúčastnil na konkláve v marci 2013, na ktorom bol zvolený pápež František. Angelo Amato je tiež členom Kongregácie pre náuku viery a Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov.

Kódex kánonického práva charakterizuje pápežského legáta ako toho, kto „reprezentuje osobu rímskeho veľkňaza pri miestnych cirkevných spoločenstvách, pri štátoch a verejných vrchnostiach“, ale aj pri nejakých významných udalostiach miestneho cirkevného spoločenstva a štátu. V prvom prípade ide o pápežského vyslanca známeho pod menom „apoštolský nuncius“ a ide o stabilný úrad. V druhom prípade ide o pápežského vyslanca na osobitné a významné udalosti, kde Svätý Otec vysiela niektorého z kardinálov, ktorý zastupuje Svätého Otca ako pápežovo „druhé ja“.

Blahorečenie saleziána kňaza Titusa Zemana pripravujú Saleziáni don Bosca – Slovenská provincia a Bratislavská arcidiecéza. Na slávnosti očakávajú viaceré osobnosti spoločenského, verejného a náboženského života. Na Slovensko zavíta okrem hlavného celebranta kardinála Amata aj hlavný predstavený Saleziánov don Bosca Ángel Fernández Artime, slovenský kardinál Jozef Tomko, biskupi zo Slovenska, Srbska, Rakúska, Nemecka, Česka, saleziánski predstavení z okolitých krajín, zástupcovia diplomatických zborov a ďalší.

Organizačné informácie k slávnosti, podrobnosti o živote mučeníka Titusa Zemana i o procese jeho blahorečenia sú na webovej stránke www.tituszeman.sk
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona