Pápež nariadil vyslúženým prelátom, aby sa vzdali luxusu a túžby po moci

NETKY.SK • 15 Február 2018, 19:46 • 2 min
Pápež nariadil vyslúženým prelátom, aby sa vzdali luxusu a túžby po moci

VATIKÁN - Pápež František nariadil všetkým vatikánskym činiteľom a biskupom vo svete, aby po svojom odchode z vysokých pozícií do dôchodku viedli jednoduchý život a vzdali sa mocenských túžob.

slovakia

left justify in out

V uplynulých rokoch sa totiž množstvo vatikánskych predstaviteľov a biskupov dostalo pod paľbu kritiky za to, že sa po odchode zo svojho úradu nevzdávajú luxusného spôsobu života vrátane bývania a policajného sprievodu. František sa vzdal priestranných pápežských apartmánov a uprednostnil jednoduchý byt vo vatikánskom hosťovskom dome. Podľa nového cirkevného zákona sa musia preláti "zbaviť túžby po moci a pretvárky, že sú nenahraditeľní".

 

Pápež vyzýva všetkých, ktorí opustia vysoké funkcie, aby začali "nový život v skromnosti, pokore, modlitbách, čase zasvätenému čítaniu a prostým pastoračným službám", informovala vo štvrtok agentúra Reuters. František svoje komentáre uviedol v apoštolskom liste "Motu proprio" (Z vlastnej iniciatívy) s talianskym názvom Imparare a congedarsi (Naučiť sa lúčeniu).

 

List upravuje administratívne aspekty oficiálneho veku odchodu do dôchodku, ktorý zostáva 75 rokov, ale pápež môže udeliť výnimku a predĺžiť funkčné obdobie niektorých predstaviteľov Vatikánu, v prevažnej miere je však zameraný na to, aby sa neopakovali nedávne škandály.

 

Jedna z týchto afér sa týkala talianskeho kardinála a štátneho sekretára Vatikánu Tarcisia Bertoneho, ktorý využíval veľký apartmán s výhľadom na Baziliku sv. Petra. Bertone bol zapletený aj do sprenevery peňazí pre detskú nemocnicu a i po ukončení svojho pôsobenia vo Vatikáne využíval na presuny po Ríme eskortu vatikánskej i talianskej polície.

 

Rok po svojom zvolení za pápeža v roku 2013 František odvolal z úradu nemeckého biskupa Franza-Petra Tebartza-van Elsta z limburskej diecézy, pretože ten minul na svoje extravagantné sídlo 31 miliónov eur z cirkevných fondov. Obvinili ho aj z toho, že na pomoc chudobným deťom lietal do Indie prvou triedou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies