Pápež František prekvapil: Evolúcia nie je v rozpore z katolíckou náukou!

NETKY.SK • 29 Október 2014, 06:30 • 2 min
Pápež František prekvapil: Evolúcia nie je v rozpore z katolíckou náukou!

VATIKÁN - Vedecké teórie vrátane Veľkého tresku, o ktorom sa predpokladá, že stojí za vznikom vesmíru pred 13,7 miliardami rokov, a myšlienky evolúcie života nie sú podľa vyjadrenia pápeža Františka v rozpore s katolíckou náukou. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí Pápežskej akadémie vied, nezávislej inštitúcie nachádzajúcej sa vo Vatikáne a financovanej z veľkej časti Svätou stolicou, František ďalej uviedol, že vedecké výklady vzniku sveta nevylučujú Boha z tohto procesu.
      

"Počiatok sveta nie je dielom chaosu, ktorý vďačí za svoj pôvod niečomu inému, ale vyplýva priamo z najvyššieho princípu lásky. Veľký tresk, ktorý sa dnes považuje za prapôvod sveta, neodporuje tvorivému zásahu Boha. Evolúcia prírody si totiž vyžaduje stvorenie bytostí, ktoré sa vyvíjajú," povedal pápež.
      

Cirkev sa v minulosti stavala odmietavo voči vedeckým výkladom vesmíru, ktoré neboli v súlade s Bibliou. Najznámejším prípadom bol konflikt cirkvi s talianskym učencom Galileom Galileim, ktorý prišiel s teóriou, že Zem obieha okolo Slnka. V súčasnosti sa však Vatikán snaží zbaviť imidžu nepriateľa vedy a Františkove slová sú ozvenou vyhlásení jeho nedávnych predchodcov. Bývalý pápež Benedikt XVI. uviedol, že vedecké teórie o pôvode a vývoji vesmíru a ľudí nechávajú nezodpovedaných mnoho otázok, hoci nie sú v rozpore s vierou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies