Pápež František pozdravil všetky matky pri príležitosti ich sviatku

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 14:28 • 2 min
Pápež František pozdravil všetky matky pri príležitosti ich sviatku

VATIKÁN - Pápež František dnes pri príležitosti Dňa matiek zablahoželal všetkým mamičkám na celej planéte.

slovakia

left justify in out

"Spomeňme si s vďakou a láskou na všetky matky," vyzvala hlava katolíckej cirkvi v závere dnešnej poludňajšej modlitby na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Pápež, ktorý mal s mamičkou, v roku 1981 zosnulou Reginou Mariou Sivori de Bergoglio, dobrý vzťah, apeloval súčasne na desiatky tisícok prítomných, aby aplauzom pozdravili prítomné mamičky a súčasne potleskom symbolicky "objali" všetky ďalšie matky vo svete, a to nielen biologické, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.

 

Dejiny Dňa matiek sa začínajú ešte v starovekom Grécku. Za predchodcu Dňa matiek, ako ho poznáme dnes, možno považovať Nedeľu matiek, ktorú začali oslavovať v 16. storočí v Anglicku. V novodobej histórii sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia. V roku 1914 americký Kongres vyhlásil druhú májovú nedeľu za Deň matiek. V niekdajšom Československu sa Deň matiek oslavoval od roku 1923, od 50. rokov minulého storočia ho však nahradil podobne ako v ďalších krajinách sovietskeho bloku Medzinárodný deň žien. Jeho tradíciu obnovili v SR po spoločenských zmenách v roku 1989.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies