Španielska vláda zníži podporu voltickým elektrárňam

NETKY.SK • 2 August 2010, 07:33 • 2 min
Španielska vláda zníži podporu voltickým elektrárňam

Španielska vláda zníži podporu voltickým elektrárňam

slovakia

left justify in out

img

Španielska vláda zníži dotácie voltickým elektrárňam. Ich pokles môže podľa dnešnej správy vlády dosiahnuť až 45 %. Predtým už rozhodla o znížení podpory výrobcom elektrickej energie z vetra a v termosolárnych elektrárňach.
      Európske vlády začali v tomto roku znižovať podporu výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Jedným z dôvodov je aj ich snaha zmierniť schodok štátneho rozpočtu. Druhým dôvodom je, že obstarávacia cena solárnych zariadení v posledných rokoch výrazne klesla a zisk z ich prevádzky najmä vďaka dotáciám, na ktoré sa skladajú všetci spotrebitelia elektrickej energie, dosahuje neprimerane vysokú úroveň.
      Ministerstvo priemyslu informovalo, že novým veľkým voltickým elektrárňam na pozemkoch klesnú dotácie o 45 %, veľkým výrobcom elektriny s panelmi na strechách sa znížia o 25 % a malým výrobcom o 5 %.
      V dnešnej správe sa nehovorí nič o termíne účinnosti rozhodnutia.
      Vláda sa začiatkom júla dohodla so združeniami výrobcov elektriny vo veterných parkoch a termosolárnych zariadeniach. Termosolárne elektrárne sústreďujú energiu slnečných lúčov do určitého bodu, na miesto, kde sa v potrubí nachádza voda, ktorá ju premieňa na paru. Tá následne poháňa klasické generátory. Termosolárne elektrárne však mávajú ako médium aj oleje, ktoré sa najprv zohrejú na vysokú teplotu a potom pôsobia na vodu. Ich výhodou je, že si získanú tepelnú energiu udržujú dlho po západe slnka, vďaka čomu sa zariadenia využívajú denne dlhšie. Voltické panely premieňajú slnečné lúče priamo na elektrinu.
      Španielsko vyplatilo v roku 2009 výrobcom elektriny z obnoviteľných zdrojov dotácie 6,5 miliardy eur. Využívaním týchto zdrojov sa krajina dostala na svete na druhé miesto. Za úspech však zaplatila, ich podpora prispela k rastu štátneho dlhu.
       Na konci tohto roka bude inštalovaný výkon voltických energetických zariadení 4021 megawattov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies