Svet je na pokraji výbuchu a spoločnosť sa bude musieť prispôsobiť, vyhlásil Putin

NETKY.SK • 24 Október 2021, 14:59 • 2 min
Svet je na pokraji výbuchu a spoločnosť sa bude musieť prispôsobiť, vyhlásil Putin

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin sa zúčastnil na plenárnom zasadnutí Valdajského klubu v Soči. Vo svojom príhovore poznamenal, že krajina, rovnako ako celý svet, prechádza zmenami, ktoré sú čoraz zásadnejšie.

slovakia

left justify in out

„Za posledné desaťročie si mnohí spomenuli na čínske príslovie: Bože ochraňuj nás v ére prichádzajúcich zmien. Ale my už žijeme v takej dobe, či sa nám to páči alebo nie,“ povedal Putin.

 

Podľa prezidenta sa zatiaľ nepodarilo nájsť novú rovnováhu vo svete. Pripomenul, že je nevyhnutné prispôsobiť sa systémovým zmenám vo všetkých smeroch, no nestalo sa tak.

 

„Pandémia ukázala, aké krehké je svetové spoločenstvo, a aby sme zvýšili šance na prežitie, musíme prehodnotiť svoj spôsob života,“ povedal Putin.

 

img

 

Ruský prezident okrem iného zdôraznil, že „existujúci model kapitalizmu sa vyčerpal a s jeho pomocou nie je možné dostať sa zo sieti čoraz zamotanejších rozporov. Globálna potravinová kríza sa bude len zhoršovať. Všetky tieto problémy iba prehĺbia sociálne rozdiely“.

 

Podľa prezidenta síce všetky štáty deklarujú pripravenosť spolupracovať na riešení spoločných problémov, no nie vždy sa tieto slová aj pretavia do praxe. Tvrdí, že pandémia len podnietila negatívne trendy. Prezident zdôraznil, že „súčasný stav sveta je výsledkom studenej vojny, z ktorej sa treba poučiť a je precedensom pre nastolenie nového svetového poriadku bez veľkej ozbrojenej konfrontácie“.

 

Reforma OSN

Samostatnú časť prejavu venovala hlava štátu Organizácii spojených národov. Označil ju za „trvalú hodnotu, ktorú treba zachovať. A hoci sa nie vždy stihne prispôsobiť rýchlym zmenám, pri jej reformovaní sa nesmie uponáhľať a urobiť zbytočné chyby“.

 

img

 

V súvislosti s rozširovaním stálych členov Bezpečnostnej rady Putin poznamenal, že „o tom nemôže rozhodovať iba Rusko, treba to riešiť len konsenzom“. Otázkou podľa neho je, ako nájsť rovnováhu. „Ak zničíme veto stálych členov, Organizácia spojených národov zomrie v ten istý deň a stane sa Ligou národov,“ povedal prezident.

 

Boj proti COVID-19

Prezident vo svojom prejave spomenul pandémiu COVID-19 a pripomenul, že počet obetí je porovnateľný a dokonca prevyšuje vojenské straty hlavných účastníkov prvej svetovej vojny. Zároveň poukázal na to, že v krajinách, ktoré v boji proti chorobe naliehavo potrebujú medzinárodnú pomoc, sankcie zlyhávajú.

 

„A kde sú humanistické princípy západného politického myslenia? V skutočnosti sa ukazuje, že nikde. Len diskutujú, rozumiete?“ povedal Putin. Vyzval všetky štáty, aby odložili svoje ambície a začali spolupracovať pri riešení tohto problému.

 

Na otázku týkajúcu sa povinného očkovania proti koronavírusu Putin odpovedal, že takýto krok nepodporuje, keďže každé násilné riešenie sa dá obísť a úrady musia ľudí presvedčiť, že očkovanie je aktuálne jedinou možnosťou, ako sa nenakaziť. 

 

Mierny konzervativizmus

V prejave sa Putin venoval aj spoločným hodnotám. Poukázal na to, že „v období rekonštrukcie sveta, ktorej výsledok je stále neznámy, je mierny konzervativizmus najrozumnejšou líniou správania, ktorá bráni upadať do chaosu“.

 

img

 

Ako poznamenala hlava štátu, „diskusia o právach mužov a žien na Západe sa zmenila na absolútnu fantazmagóriu až po snahu zrušiť samotné pojmy  muž  a  žena. Tieto liberálne orientované myšlienky považuje za zvrátené, keď „deti učia, že z chlapca sa môže ľahko stať dievča a naopak. Vnucujú im voľby, ktoré sú vraj každému dostupné a nútia dieťa urobiť rozhodnutie, ktoré mu môže obrátiť život hore nohami“.

 

Ostatné vyhlásenia

Prezident sa dotkol aj udalostí v Afganistane. Tamojšia situácia je podľa neho pre všetkých veľmi dôležitá, keďže každý chce mať na svojich hraniciach stabilný štát. V krajine navyše pôsobia teroristické organizácie.

 

Ako zdôraznil: „je potrebné pomôcť Afganistanu obnoviť jeho ekonomiku a rozmraziť aktíva“. Zároveň pozitívne vníma rozhodnutie prezidenta USA Joe Bidena stiahnuť americké jednotky z krajiny. Domnieva sa však, že sa to dalo urobiť aj inak.

 

Putin hovoril aj o situácii na Ukrajine. Poznamenal, že „má dojem, že ľudu tejto krajiny nebude umožnené legálne vytvárať vládne orgány, ktoré spĺňajú ich túžbu. Súčasne prebieha aj vojenský rozvoj tohto územia, čo predstavuje hrozbu pre Rusko“.

 

Hlava štátu venovala pozornosť aj Nord Stream 2. Poznamenal, že „vďaka moderným technológiám sú emisie CO2 5 až 6-krát nižšie ako pri tranzite cez Ukrajinu a tvrdenia ekológov o novom plynovode nemajú opodstatnenie“.

 

img

 

Prezident dodal, že „takéto projekty môžu svetu pomôcť vyhnúť sa krízam“. Zdôraznil, že „pokusy obmedziť Rusko v energetickom sektore nepovedú k ničomu dobrému“. Ak by podľa neho „nemecký regulátor zajtra povolil dodávky potrubím, Moskva by mohla zvýšiť dodávky paliva o 17,5 miliardy metrov kubických“.

 

V odpovedi na otázku, aké sú jeho hlavné úspechy vo funkcii hlavy štátu, Putin spomenul obnovu ekonomiky a niektorých odvetví, vrátane obranného priemyslu, ktoré boli prakticky zničené. Za úspech považuje aj boj proti terorizmu.

 

Putin poznamenal, že by bol rád, keby sa v budúcnosti všetky zdroje spoločnosti a štátu sústredili na záujmy človeka. Povedal, že videl, akými ťažkosťami a utrpením prešli ruské rodiny, ale krajina sa s tým vyrovnala vďaka silnému stimulu pre rozvoj ruského ľudu.

 

Tohtoročné stretnutie medzinárodného diskusného klubu Valdai sa konalo od 18. do 21. októbra v Soči. Hlavná téma – Globálny otras – 21. storočie: ľudia, hodnoty, štát.

        

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona