Panasonic kupuje v Gorenje podiel 13 %

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 18:00 • 2 min
Panasonic kupuje v Gorenje podiel 13 %

ĽUBĽANA - Japonský výrobca spotrebnej elektroniky Panasonic Corp kúpi podiel 13 % v slovinskej spoločnosti Gorenje, ktorá patrí medzi najväčších výrobcov spotrebnej elektroniky vo východnej Európe.

slovakia

left justify in out

Panasonic, ktorý utlmuje svoje aktivity v oblasti neziskovej spotrebnej elektroniky, sa chce stať svetovou jednotkou na trhu domácich spotrebičov, kde v súčasnosti dominujú firmy ako Whirlpool a Electrolux. Spoločnosť chce tiež využiť rastúci dopyt na rozvíjajúcich sa európskych trhoch, osobitne v Rusku. Za podiel v Gorenje zaplatí 10 mil. eur.

Firmy plánujú spoločný výskum a vývoj pracích práčok, chladničiek, vstavaných kuchynských sporákov a chcú spolupracovať aj pri predaji a marketingu v Európe. Panasonic sa zaviazal, že svoj podiel v Gorenje počas nasledujúcich piatich rokov nezvýši nad 13 %, pokiaľ k tomu nedajú súhlas vedenie a dozorná rada slovinskej spoločnosti.

Gorenje je druhým najväčším slovinským exportérom a na európskom trhu domácich spotrebičov má podiel zhruba 4 %. Trhová kapitalizácia firmy predstavuje 66 mil. eur. Gorenje očakáva, že aliancia s Panasonicom do roku 2018 zvýši ročné príjmy firmy o 80 mil. eur. Vlani spoločnosť dosiahla tržby 1,26 mld. eur a v prvom štvrťroku tohto roka vykázala čistú stratu 4,2 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies