Pan Ki-mun vyzval krajiny v OSN, aby vypracovali plány na boj proti extrémizmu

NETKY.SK • 8 Január 2016, 10:13 • 2 min
Pan Ki-mun vyzval krajiny v OSN, aby vypracovali plány na boj proti extrémizmu

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval všetkých 193 členských štátov svetovej organizácie, aby vypracovali národné plány zamerané na zabránenie šíreniu násilného extrémizmu, ktorý označil za "skazu našich čias". Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pan Ki-mun v správe, ktorú vo štvrtok predložil Valnému zhromaždeniu OSN, uviedol, že najviac znepokojujúcou otázkou je rýchle rozširovanie násilných extrémistických ideológií v rôznych častiach sveta. K ich šíreniu prispieva aj technologická revolúcia, konštatoval s výzvou na opatrenia, ktoré budú "také rýchle a ďalekosiahle, ako je tento fenomén samotný".


Národné plány by sa podľa najvyššieho predstaviteľa OSN mali sústrediť okrem iného na zamedzenie konfliktom a podporu dialógu, investovanie do vzdelania a tvorbu pracovných miest, ako aj čeliť mediálnym správam, ktoré tiež ženú ľudí k násilnému extrémizmu.


Podľa správy už násilní extrémisti naverbovali vyše 30.000 "zahraničných teroristických bojovníkov" z viac než 100 krajín na cestu do Sýrie, Iraku, Afganistanu, Líbye a Jemenu. "Niektorí z nich budú bezpochyby zdesení tým, čo uvidia, a budú chcieť na tieto zážitky zabudnúť... ale iní sa už vrátili do svojich domovských krajín... aby šírili nenávisť, intoleranciu a násilie vo vlastných komunitách," uviedol Pan.


Dodal, že za posledné dve desaťročia sa medzinárodné spoločenstvo snažilo riešiť problém násilného extrémizmu predovšetkým protiteroristickými opatreniami, je však potrebný komplexnejší prístup.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies