Pan Ki-mun: Vyhliadky na vyriešenie blízkovýchodného konfliktu slabnú

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 07:10 • 2 min
Pan Ki-mun: Vyhliadky na vyriešenie blízkovýchodného konfliktu slabnú

NEW YORK - Vyhliadky na dosiahnutie trvalého mieru medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sú stále slabšie. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun to podľa agentúry DPA vyhlásil v utorok v rámci príslušnej rozpravy na pôde Bezpečnostnej rady.

slovakia

left justify in out

Pan varoval, že "čas sa kráti" a "zatiaľ čo negatívne tendencie stúpajú, vyhliadky na dosiahnutie dvojštátneho riešenia sa vzďaľujú". Narážal pritom na zámer vytvoriť samostatný štát pre Palestínčanov na územiach okupovaných v súčasnosti Izraelom.


Šéf OSN vyzval obe strany konfliktu, aby urýchlene uplatnili odporúčania tzv. blízkovýchodného kvarteta, ktoré tvoria OSN, EÚ, Rusko a USA. Zoskupenie snažiace sa oživiť blízkovýchodný mierový proces vo svojej najnovšej správe požaduje zastavenie osídľovacích aktivít Izraela v Predjordánsku, zatiaľ čo Palestínčania by podľa neho mali podniknúť kroky na zníženie miery násilia a intenzívnejšie bojovať proti terorizmu.


Pan poznamenal, že na dosiahnutie trvalého mieru sú nutné kompromisy, a ocenil snahy Francúzka a Egypta ohľadne tohto konfliktu, ktorý trvá už niekoľko desaťročí.


"Neschopnosť izraelských a palestínskych vodcov dosiahnuť pokrok v mierovom procese vytvorila vákuum. Túto medzeru potom vyplnili extrémistické hlasy," povedal generálny tajomník. Najnovšie oznámenia Izraela o výstavbe ďalších obydlí pre židovských osadníkov označil za "nehorázne pohŕdanie medzinárodným právom".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies