Pan Ki-mun varoval, aby zdravotníkov bojujúcich s ebolou nedávali do karantény

NETKY.SK • 3 November 2014, 17:08 • 2 min
Pan Ki-mun varoval, aby zdravotníkov bojujúcich s ebolou nedávali do karantény

VIEDEŇ - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes na návšteve Viedne varoval pred "zbytočne" prísnymi obmedzeniami pohybu zdravotníkov, ktorí bojovali proti smrteľnej vírusovej chorobe ebola v západnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia v niektorých štátoch USA zaviedli karanténu pre profesionálnych zdravotníkov, vracajúcich sa z troch krajín západnej Afriky postihnutých epidémiou eboly, ale americká federálna vláda sa stavia proti takým opatreniam.
     

Kanada a Austrália zakázali vstup občanom z Libérie, Sierry Leone a Guiney, kde je choroba rozšírená, a niektorí politici zo Spojených štátov vyzvali na podobný zákaz aj v USA.
     

"Najlepším spôsobom na zastavenie vírusu je zastaviť vírus v jeho zdroji, nie obmedzovať či brániť pohybu ľudí a obchodovaniu," vyhlásil Pan Ki-mun na tlačovej konferencii v rakúskej metropole. "Sú to výnimoční ľudia, ktorí dávajú zo seba všetko, riskujú svoje vlastné životy," citovala šéfa OSN tlačová agentúra Reuters.
     

Popredné medzinárodné letecké a lodné spoločnosti by mali pokračovať v normálnej prevádzke, pohybe a preprave, dodal Pan Ki-mun.
     

Odborníci na medicínu tvrdia, že je ťažké nakaziť sa ebolou, jej vírus sa šíri priamym kontaktom s telesnými tekutinami nakazeného človeka a ľudia, ktorí nemajú príznaky choroby, ju neprenášajú.
     

"Samozrejme, ak má niekto príznaky (eboly), týchto ľudí treba okamžite liečiť, pomáhať im a evakuovať ich, ak je to potrebné," pokračoval generálny tajomník OSN.
     

Najhoršia zaznamenaná epidémia eboly v dejinách usmrtila už takmer 5000 ľudí a až na hŕstku prípadov zabíjala v Libérii, Guinei a Sierre Leone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies