Pan Ki-mun pocestuje do Mjanmarska podporiť reformy

NETKY.SK • 24 Apríl 2012, 07:11 • 2 min
Pan Ki-mun pocestuje do Mjanmarska podporiť reformy

Pan Ki-mun pocestuje do Mjanmarska podporiť reformy - Politika Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok oznámil, že cez víkend navštívi Mjanmarsko vzhľadom na bezprecedentnú príležitosť podporiť jeho prechod k demokracii v súčasnom rozhodujúcom období

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok oznámil, že cez víkend navštívi Mjanmarsko vzhľadom na "bezprecedentnú príležitosť" podporiť jeho prechod k demokracii v súčasnom rozhodujúcom období.
      Pan Ki-mun oznámil cestu po tom, ako sa stretol zo zástupcami tzv. Skupiny priateľov Mjanmarska, ku ktorej patria západné krajiny presadzujúce reformy v oblasti ľudských práv, ako aj ázijskí obchodní partneri Rangúnu.
      Šéfa OSN na návštevu pozval mjanmarský prezident Thein Sein, cieľom cesty bude okrem iného posúdiť možnosti, ako môže svetová organizácia pomôcť krajine.
      Pan Ki-mun konštatoval, že ekonomické a politické reformy v Mjanmarsku, nasledované nedávnymi historickými voľbami a krokmi k národnému zmiereniu, sú povzbudzujúce. Privítal rovnako rozhodnutia USA, EÚ a ďalších zmierniť sankcie voči bývalej Barme, zdôraznil však, že "nový začiatok je stále krehký".
      Exilová mjanmarskí aktivisti medzitým uviedli, že sú proti pozastaveniu hospodárskych sankcií EÚ, a vyzvali USA na presadzovanie ďalších reforiem pred podobným krokom. Podľa aktivistov sa reformy po piatich desaťročiach autoritárskej vojenskej vlády nedotkli životov väčšiny občanov a v krajine pokračuje porušovanie ľudských práv.
      Vyhlásenie poukázalo na rozpory medzi aktivistami, ktorí sídlia v USA alebo v oblasti thajsko-mjanmarskej hranice, a mjanmarskou prodemokratickou opozičnou vodkyňou Aun Schan Su Ťij. Tá rozhodnutie EÚ podporila, aktivisti však pochybujú, že sankcie budú obnovné, ak sa reformný kurz v Mjanmarsku obráti.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies