Palestínsky prezident absolvoval katetrizáciu srdca

NETKY.SK • 6 Október 2016, 16:55 • 2 min
Palestínsky prezident absolvoval katetrizáciu srdca

RAMALLÁH - Osemdesiatjedenročného palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása dnes v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu hospitalizovali a absolvoval kontrolu srdca, pretože bol mimoriadne vyčerpaný a pociťoval bolesti v hrudníku. Oznámila to tlačová agentúra AP s odvolaním sa na palestínskych predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Podľa blízkeho spolupracovníka previezli Abbása do nemocnice, keď mu v jeho úrade v meste Ramalláh prišlo zle. Palestínsky kardiológ Muhammad al-Batráwí, ktorý Abbása vyšetroval, povedal, že výsledky všetkých absolvovaných vyšetrení vrátane katetrizácie srdca boli normálne a pacienta čoskoro z nemocnice prepustia.

 

Katetrizácia srdca je invazívne kardiologické vyšetrenie, pri ktorom je pacientovi do tepny v nohe alebo ruke vložená tenká, pružná cievka (katéter). S pomocou röntgenu sa cez tepnu zavádza do srdca, kde zobrazí prípadné patologické stavy. Tento postup sa využíva pri diagnostikovaní problémov srdca alebo pri otváraní zablokovaných tepien.

 

Podobne ako kardiológ sa vyjadril aj Abbásov hovorca Nabíl abú Rudajná, ktorý oznámil, že prezident bol na "pravidelnej kontrole svojho zdravotného stavu v nemocnici. Podľa slov lekárov je jeho stav úplne normálny".

 

Agentúra AP dodala, že Abbás je silný fajčiar a má nadváhu. Pred rokmi mal rakovinu prostaty a lekári mu tiež uvoľňovali zablokovanú tepnu, do ktorej mu umiestnili stent.

Predsedom Palestínskej samosprávy (palestínskym prezidentom) je od roku 2005. V prípade jeho vážnych zdravotných problémov alebo smrti by sa podľa palestínskych zákonov mal jeho funkcie ujať predseda parlamentu, ktorým je však člen militantného hnutia Hamas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies