Palestínsky diplomat nepripisuje izraelským vyhrážkam veľký význam

NETKY.SK • 13 November 2012, 07:45 • 2 min
Palestínsky diplomat nepripisuje izraelským vyhrážkam veľký význam

Palestínsky diplomat nepripisuje izraelským vyhrážkam veľký význam - Politika Izrael neuplatní finančné sankcie, ak Palestínčania pokročia v rokovaniach s OSN ohľadom svojej štátnosti. Novinárom v Ramalláhu to dnes podľa agentúry Reuters povedal Muhammad

slovakia

left justify in out

img

 Izrael neuplatní finančné sankcie, ak Palestínčania pokročia v rokovaniach s OSN ohľadom svojej štátnosti. Novinárom v Ramalláhu to dnes podľa agentúry Reuters povedal Muhammad Štajja, vysokopostavený predstaviteľ strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbása, podľa ktorého Izrael nemá záujem o kolaps Palestínskej samosprávy, podporovanej Západom a spravujúcej časť okupovaného Predjordánska. 

Mierové rozhovory s Izraelom stagnujú od roku 2010. Abbás chce Valné zhromaždenie (VZ) OSN požiadať, aby Palestína získala štatút "pozorovateľského štátu", nie iba "entity", ktorú má v súčasnosti, hoci to bude preňho diplomaticky riskantnejšia alternatíva.

Štatút pozorovateľského štátu by znamenal, že Palestína by sa nezúčastňovala iba na diskusiách VZ, ale stala by sa i členom rôznych orgánov OSN, akým je napríklad Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý by Palestínčania mohli využiť na kritiku izraelskej okupácie palestínskych území.

Štajja si je takmer istý väčšinovou podporou pri hlasovaní o Abbásovej požiadavke. Spojené štáty aj Izrael však varovali, že výsledok nebudú akceptovať, nakoľko iba mierová zmluva s Izraelom môže založiť samostatný palestínsky štát.

Izraelský minister financií Juval Steinitz uviedol, že Izrael podnikne protiopatrenie a Palestínčanom odstaví hlavný zdroj ich príjmov - približne 100 miliónov dolárov mesačne na daniach a clách. Spojené štáty tiež obmedzili svoju pomoc pre palestínsku autonómiu, ktorá má ťažkosti s vyplácaním platov pre svojich 153.000 zamestnancov a bezpečnostný aparát.

Arabské štáty sa zaviazali, že Palestínčanom poskytnú finančnú záchrannú sieť v plnej výške, ktorú im Izrael odoprel, avšak bohaté štáty Perzského zálivu svoje záväzky často nesplnili.

Štajja a iní politici predpokladajú, že Izrael môže odpovedať na palestínsku iniciatívu vo VZ OSN výstavbou a legalizovaním ďalších svojich osád v Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme, čo väčšina krajín odsudzuje.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies