Palestínčania kritizovali Brazíliu za úmysel presťahovať ambasádu do Jeruzalema

NETKY.SK • 2 November 2018, 15:45 • 2 min
Palestínčania kritizovali Brazíliu za úmysel presťahovať ambasádu do Jeruzalema

RAMALLÁH - Vysokopostavená palestínska predstaviteľka Hanán Ašráwíová odsúdila v piatok oznámenie brazílskeho novozvoleného krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, že veľvyslanectvo svojej krajiny v Izraeli presťahuje z Tel Avivu do Jeruzalema.

slovakia

left justify in out

"Sú to provokačné a nezákonné kroky, ktoré iba narušia bezpečnosť a stabilitu v regióne," uviedla pre francúzsku tlačovú agentúru AFP Ašráwíová, členka výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP).

 

Spojené štáty presťahovali svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema už v máji, čo vyvolalo hnev medzi Palestínčanmi, ktorí pokladajú Izraelom anektovanú východnú časť Jeruzalema za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

 

"Je veľmi nešťastné, že Brazília sa pridala k tomuto negatívnemu spolku proti medzinárodnému právu," dodala Ašráwíová.

 

Bolsonaro vo štvrtok na Twitteri napísal, že "tak, ako bolo počas našej kampane povedané, mienime premiestniť brazílske veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema".

 

"Izrael je zvrchovaný štát a my to budeme náležite rešpektovať," uviedol brazílsky prezident. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento krok pochválil a označil ho za "historický".

 

V Jeruzaleme majú v súčasnosti ambasády iba Spojené štáty a Guatemala, pričom ostatné krajiny ich majú v Tel Avive.

 

Izrael obsadil arabský východný Jeruzalem počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a neskôr ho anektoval, ale tento krok medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. Izrael pokladá celý Jeruzalem za svoje hlavné mesto.

 

Medzinárodné spoločenstvo celé desaťročia zachováva postoj, že štatút mesta - posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - by sa mal vyriešiť na rokovaniach medzi Izraelom a Palestínčanmi, dodala AFP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies