Pálenie Koránu by malo tragické následky

NETKY.SK • 13 September 2010, 07:38 • 2 min
Pálenie Koránu by malo tragické následky

Pálenie Koránu by malo tragické následky - Politika Prípadné splnenie plánu floridského pastora Terryho Jonesa páliť výtlačky Koránu by malo tragické následky. Vyhlásil to newyorský imám Feisal Abdul Rauf, stojaci za plánom vybudovať islamské centrum v bl

slovakia

left justify in out

img

Prípadné splnenie plánu floridského pastora Terryho Jonesa páliť výtlačky Koránu by malo "tragické" následky. Vyhlásil to newyorský imám Feisal Abdul Rauf, stojaci za plánom vybudovať islamské centrum v blízkosti miesta bývalého Svetového obchodného centra (WTC).
      Ako imám povedal pre televíznu stanicu ABC, akcia, ktorú pastor napokon odvolal, by iba "posilnila radikálov".
      Plán pastora malej floridskej cirkvi Terryho Jonesa páliť výtlačku Koránu na 9. výročie teroristických útokov z 11. septembra vyvolali rozhorčenie v celom moslimskom svete. Prezident USA Barack Obama varoval, že by takýto čin mohol spôsobiť "nesmierne škody" americkým jednotkám a záujmom USA po celom svete.
      Kontroverzný duchovný napokon plánované pálenie Koránu zrušil, hoci nebola splnená jeho podmienka - zmeniť miesto, kde má vyrásť islamské centrum. Ako povedal, jeho zámerom bolo upozorniť na nebezpečenstvo radikálneho elementu islamu, pričom tento cieľ sa podľa neho podarilo naplniť.
      "Ako môžete dávať na rovnakú úroveň pálenie posvätnej knihy nejakého človeka a úsilie o dialóg medzi náboženstvami?" povedal Rauf, podľa ktorého by pálenie Koránu spôsobilo "tragédiu" v moslimskom svete.
      "Posilnilo by to radikálov. Zvýšilo by to pravdepodobnosť teroristických útokov proti Amerike a americkým záujmom," uviedol.
      Rauf konštatoval, že vášnivá debata okolo islamského centra v New Yorku vyvolala protimoslimské nálady v celých Spojených štátoch. Vyslovil obavu, že strach z islamu je v súčasnosti v USA možno ešte intenzívnejší než po útokoch z 11. septembra 2001.
      Ako v tejto súvislosti poznamenáva stanica BBC, v Kalifornii a Texase napadli islamské centrá vandali a na mieste plánovanej mešity v Tennessee bol založený požiar.
      "My (moslimovia) sme tiež Američania," povedal Rauf. "Sme lekári. Sme investiční bankári. Sme taxikári. Sme majitelia predajní. Sme právnici. Sme... súčasť štruktúry Ameriky".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies