Pakistanské ozbrojené sily pomáhajú po zemetrasení obyvateľom

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 12:04 • 2 min
Pakistanské ozbrojené sily pomáhajú po zemetrasení obyvateľom

MAŠKAIL - Pakistanské ozbrojené sily sa snažia urýchlene pomôcť obyvateľom oblasti pri hranici s Iránom, ktorú v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie.

slovakia

left justify in out

Najsilnejšie otrasy za posledné polstoročie poškodili zhruba tri štvrtiny domov postavených z hliny v meste Maškail, ktoré leží v odľahlej časti provincie Balúčistán. Hoci sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo v juhovýchodnom Iráne, väčšinu obetí na životoch hlásia práve zo susedného Pakistanu. Pomoc tamojším obyvateľom je pritom zložitá vzhľadom na chýbajúcu infraštruktúru, ako sú cesty so spevneným povrchom alebo riadne zdravotnícke zariadenia. Spravodajca tlačovej agentúry AFP uvádza, že v meste Maškail v stredu videl iba tri núdzové stany, zatiaľ čo rodiny obávajúce sa ďalších otrasov hľadali útočisko pod stromami.

Zložité je taktiež zisťovanie následkov zemetrasenia, keďže obyvateľstvo postihnutej oblasti je značne rozptýlené, podľa vyjadrenia majora pakistanských pohraničných síl Attika Minhasa pre AFP však na území krajiny zahynulo najmenej 40 ľudí. Iránske médiá pôvodne informovali o rovnakom počte obetí v islamskej republike, zatiaľ čo podľa novších správ na iránskej strane zahynula iba jediná žena zasiahnutá padajúcimi kameňmi. Iránska pobočka Červeného polmesiaca do regiónu stovky stanov pre obyvateľov mesta Saráván a okolitých dedín, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Do záchrannej operácie v pakistanskom Maškaile sa podľa Minhasa zapojilo 650 ľudí. 

Svoju ľútosť nad stratami životov vyjadril ešte v utorok aj pakistanský prezident Asif Alí Zardárí. Minister zahraničných vecí Spojených štátov John Kerry napriek napätým vzťahom Washingtonu s Iránom a Pakistanom ponúkol obom krajinám humanitárnu pomoc. Pomôcť je pripravená taktiež Organizácia Spojených národov, ktorej generálny tajomník Pan Ki-mun vyjadril Pakistanu a Iránu svoju sústrasť. 

Iránski seizmológovia uvádzajú, že zemetrasenie s magnitúdou 7,5 bolo najsilnejším v oblasti za posledných 56 rokov. Epicentrum lokalizovali severne od Sarávánu neďaleko hranice s Pakistanom, pričom otrasy pocítili aj v ďalších krajinách, ako sú Bahrajn, Kuvajt, Omán, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a India. V iránskej metropole Teherán sa však zem údajne nechvela. Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý mapuje seizmickú aktivitu vo všetkých častiach sveta, magnitúdu zemetrasenia vyčíslil až na 7,8. Podobne silné zemetrasenie Pakistan zažil naposledy v roku 2005, keď v krajine zahynulo vyše 73-tisíc ľudí a okolo 3,5 milióna prišlo o domovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies