Pád vojenského vrtuľníka neprežil Richard Sépi (†40)

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 11:40 • 2 min
Pád vojenského vrtuľníka neprežil Richard Sépi (†40)

BRATISLAVA – Pád vojenského vrtuľníka v utorok neprežil kpt. Richard Sépi. Oficiálne to potvrdili z tlačového odboru ministerstva obrany. Išlo o druhého pilota vrtuľníka. Mal 40 rokov. Zostala po ňom žena a dieťa.

slovakia

left justify in out

img

 

Prvým pilotom bol kpt. Peter Pavlinský.

 

img

 

Palubný technik na palube havarovaného stroja bol ppráp. Tibor Šoltés.

 

img

 

Obaja utrpeli ťažké zranenia. Jeden je už po operácii. V univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) lekári začali operovať 38-ročného pilota Petra Pavlinského, ktorý utrpel v utorok vážne zranenia pri včerajšej leteckej havárii vojenského vrtuľníka. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Doložila, že operácia potrvá niekoľko hodín. Pilot pri havárii utrpel viaceré zranenia chrbtice, trupu a dolných končatín. Lekárom sa pred operáciou podarilo stav pacienta stabilizovať, bol pri vedomí a komunikoval.

 

Obaja piloti boli skúsení, nalietaných mali vyše 1 300 letových hodín a 900 letových hodín mal palubný technik.

 

Vojenský vrtuľník Mi-17 z prešovského Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša havaroval v utorok krátko po 14:00 v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov.

 

img

 

Úprimnú sústrasť rodine vojaka, ktorý včera tragicky zahynul pri páde vojenského vrtuľníka v lokalite Hradisko v okrese Prešov a rýchle uzdravenie dvom zraneným vojakom vyjadril včera v noci na mieste tragédie minister obrany Martin Glváč.

 

Príčinu nehody si zatiaľ nikto netrúfa povedať. „Tých možností je veľa, mne by to naozaj neprináležalo a počkám si na expertízu, ktorá to dokáže,” uviedol minister. Podľa jeho slov išlo o dvoch veľmi skúsených pilotov prvej kategórie a jedného rovnako skúseného palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácie v zahraničí. 

 

Veliteľ vzdušných síl Miroslav Korba, ktorý slúžil 20 rokov na prešovskom letisku a bol jeho veliteľom sedem rokov, celú posádku havarovaného vrtuľníka osobne poznal. „S každým z nich som lietal, väčšinu z nich som aj učil lietať”, povedal. O to citlivejšie vníma dnešnú tragédiu. Prezradil, že pri havárii zahynul kapitán vrtuľníka. Posádka vykonávala bežný výcvik. Jej úlohou bolo vyhľadávanie alebo záchrana – pomoc ľuďom v núdzi. „Je otázkou, či vyhľadávali priestor, kde by mohli simulovať záchrannú situáciu, alebo chceli pristáť,” povedal. Korba nemá informácie o tom, že by sa posádka snažila núdzovo pristáť.

 

2. zástupca náčelníka generálneho štábu Pavel Macko zdôraznil, že išlo síce o náročný, ale bežný výcvik. Na takúto službu sú cvičení a musia zvládať aj ťažký terén.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies