Pád eura sa zastavil a spoločná mena zmazala časť strát

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 11:53 • 2 min
Pád eura sa zastavil a spoločná mena zmazala časť strát

FRANKFURT - Euro dnes zmenilo smer a po predchádzajúcom poklese zamierilo nahor a zmazalo časť strát. Dolár zase zmiernil svoju prudkú jazdu. Trhy sa totiž rozhodli na chvíľu zastaviť a nadýchnuť sa po búrlivom vývoji oboch kľúčových mien v uplynulých dňoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dôvodom prudkého posilňovania dolára a naopak pádu eura sú výrazné rozdiely v menovej politike amerického Fedu a Európskej centrálnej banky (ECB).

 

Zatiaľ čo ECB tento týždeň spustila masívny nákup štátnych dlhopisov eurozóny, tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE) s cieľom podporiť slabú ekonomiku a infláciu v bloku, americká centrálna banka Fed tento program vlani zastavila a pripravuje sa na prvé zvýšenie úrokových sadzieb po takmer 10 rokoch.

 

Euro sa dnes dopoludnia mierne zotavilo z prepadu oproti doláru na 1,0494 USD/EUR, čo bola jeho najnižšia úroveň od januára 2003, a jeho kurz sa momentálne pohybuje okolo úrovne 1,060 USD/EUR.

 

Spoločná európska mena od začiatku tohto roka oslabila o zhruba 12 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies