P. Kažimír: Predložiť vyrovnaný rozpočet by bolo pre ekonomiku smrtiace

NETKY.SK • 15 December 2013, 14:32 • 2 min
P. Kažimír: Predložiť vyrovnaný rozpočet by bolo pre ekonomiku smrtiace

BRATISLAVA - Predložiť v súčasnej situácii vyrovnaný rozpočet, keď by sa museli v štátnej kase skresať približne 3 miliardy eur, by bolo pre ekonomiku Slovenska smrtiace.

slovakia

left justify in out

A to z pohľadu životnej úrovne a tiež aj z hľadiska rastu ekonomiky či zamestnanosti v krajine. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii STV O 5 minút 12 minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Na konci dňa, teda v prípade, že by bolo nutné k takému kroku pristúpiť, zasadnú zodpovední, ktorí sa k tejto veci budú musieť vyjadriť. "Na konci dňa nemôže byť politika, ale rozum," skonštatoval Kažimír. Reagoval tak na obavy z toho, že by v budúcom roku celkový dlh štátu prekročil limit 57 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak by sa tak stalo, zadlženie by presiahlo hranicu zákona o rozpočtovej zodpovednosti, čiže takzvanej dlhovej brzdy. V takom prípade by musel minister financií predložiť vyrovnaný rozpočet.

"Zákon o dlhovej brzde je naša národná legislatíva, to nie je otázka života a smrti," skonštatoval Kažimír. V súčasnosti však podľa neho riziko prekročenia tejto hranice dlhovej brzdy nehrozí. Dlh je na rok 2014 naplánovaný na úroveň 56,8 % a následne by mal podľa ministerstva financií začať klesať.

Kažimírov oponent v diskusii, podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec pripomenul, že zákon o dlhovej brzde funguje a jeho spoluautorom bol aj minister Kažimír. "Doteraz som nepočul spochybňovanie tohto zákona, čo ma trošku zarazilo," adresoval ministrovi Štefanec. Súhlasí však s tým, že musí zvíťaziť rozum. "Ale rozum bol aj pri tvorbe tohto zákona, preto sme ho pripravili spoločne. Aby sme zabránili nezodpovednému hospodáreniu," opísal Štefanec.

Doplnil tiež, že dlhová brzda už bola aktivovaná a to vtedy, keď dlh štátu prekročil hranicu 55 %. "Na budúci rok ten dlh naozaj nebezpečne stúpa," upozornil. Prekročenie úrovne 57 % dlhu by podľa Štefanca znamenalo drastické opatrenia zo strany štátu, napríklad pri sociálnych dávkach či dôchodkoch. "Dlhová brzda bola urobená preto, aby bola pákou pre nezodpovedné hospodárenie vlád. Nemali by sme to spochybňovať a zákon by mal naozaj platiť," vyzval Štefanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies