Internetom sa šíri hoax o následkoch očkovania vakcínou AstraZeneca

NETKY.SK • 15 Apríl 2021, 11:10 • 2 min
Internetom sa šíri hoax o následkoch očkovania vakcínou AstraZeneca

BRATISLAVA - Polícia upozorňuje verejnosť na hoax v súvislosti s údajnými následkami po očkovaní vakcínou AstraZeneca, ktorý sa na sociálnych sieťach šíri v rámci celej Európy.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej policajti informovali v profile "Hoaxy a podvody - Polícia SR" na sociálnej sieti, fotografia rozmernej modriny na ramene mala napríklad v Bulharsku 76-tisíc a v Nórsku 55-tisíc zdieľaní.

 


"Ide o fotografiu, ktorá má dokazovať vážny vedľajší účinok po očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Na fotografii je ruka s fialovou kožou, ako následok podania vakcíny po siedmich hodinách od vpichnutia," uvádza polícia s tým, že fotografiu zverejnil aj užívateľský profil Jan Slechta. Jeho príspevok mal 14-tisíc zdieľaní Čechov a mnohých Slovákov, medzitým bol však stiahnutý.

 

Odborný názor  
Polícia v tejto súvislosti cituje odborníkov zo Slovenskej akadémie vied, podľa ktorých by mal na fotografii byť pomerne veľký hematóm (krvná podliatina) spôsobená krvácaním do podkožia/svalu. "Typický býva pri úraze - údere do danej oblasti. Takýto veľký by mohol byť u pacienta s poruchou zrážania krvi (ochorenie - málo bežné, alebo pri liekoch používaných na zníženie zrážanlivosti - omnoho bežnejšie). Určite to nie je reakcia na očkovaciu látku," uviedli v stanovisku.

 

img


Polícia tiež pripomína, že všetky liekové agentúry v Európskej únii veľmi pozorne monitorujú hlásenia podozrení na nežiaduce účinky liekov, vrátane vakcín proti COVID-19.

 

"Minulý týždeň Európska lieková agentúra vydala záver, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek a vakcínou Vaxzevria od AstraZeneca," uvádza polícia. Doplnila, že vzhľadom na to, že vakcína poskytuje vysoký stupeň ochrany pred ochorením COVID-19 a pred jeho závažným a fatálnym priebehom a prípady takýchto nežiaducich účinkov sú veľmi zriedkavé, celkové prínosy vakcíny i naďalej prevyšujú jej riziká.

 

img

 

"Prípady vzácnych krvných zrazenín, ktoré skúma Európska lieková agentúra v súvislosti s vakcínou AstraZeneca, sú závažné, ale extrémne zriedkavé," dodali policajti s tým, že pri súčasnej epidemickej situácii na Slovensku, aj napriek jej pozitívnemu trendu, každý jeden deň, o ktorý sa odloží očkovanie, predstavuje vážne riziko nakazenia sa ochorením COVID-19.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies