P. HAULÍK: Konflikty v koalícii za prvých sto dní nemali zásadnú povahu

NETKY.SK • 14 Október 2010, 11:33 • 2 min
P. HAULÍK: Konflikty v koalícii za prvých sto dní nemali zásadnú povahu

P. HAULÍK: Konflikty v koalícii za prvých sto dní nemali zásadnú povahu

slovakia

left justify in out

img

V porovnaní s prvými 100 dňami vlády Roberta Fica (Smer-SD) je začiatok vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) poznačený väčšími spormi vnútri vládnej koalície, ani jeden z nich však nemal zásadnú povahu. "Konflikty vyplývajú zo zložitosti útvaru, ktorý vytvoril koalíciu, keďže sú tam formálne štyri, ale reálne ešte viac skupín, ktoré sa musia dohodnúť," povedal pre TASR Pavel Haulík z agentúry MVK.
"Tých prvých sto dní bolo predovšetkým o hľadaní mechanizmov ako predchádzať konfliktom, ktoré pri takto zložitom útvare sú takmer nevyhnutné," dodal. Relatívne najvážnejšie podľa neho pôsobil spor ohľadne štátnych tajomníkov za SaS Martina Chrena a Most-Híd Ivana Švejnu, ale aj ten sa podarilo "minimálne odsunúť na neskôr".
"Ani kauza hayekovcov nie je stranícky konflikt. Ide o to, že sa tu nastavili v oblasti transparentnosti určité rámce a vládna koalícia sa ich snaží dodržať," poznamenal politológ Grigorij Mesežnikov. Ak podľa neho existujú v súčasnej vládnej koalícii diskusie, tak skôr o tom, či je lepšie všetky nepopulárne opatrenia urobiť hneď na začiatku, aby ľudia pocítili zlepšenie ešte v tomto volebnom období, alebo ich dávkovať postupne.
Dodáva, že na rozdiel od bývalej vládnej koalície, ktorej jednoznačne dominoval Smer-SD a potláčal koaličných partnerov, táto koalícia je nastavená "na vyjednávanie" a diskusie budú zrejme dlhodobým trendom. "To nepovažujem za systémovú chybu," dodal.
Pohyb straníckych preferencií od začiatku nového volebného obdobia sa podľa Haulíka hodnotí veľmi ťažko, keďže len agentúra Focus urobila dva prieskumy, ktoré je možné dávať do súvisu s predchádzajúcimi výsledkami, ostatné prieskumy nie je s čím porovnávať, keďže požívajú rôzne metodiky.
Vo všeobecnosti sa podľa neho preferencie krátko po voľbách výrazne nemenia, výnimka však bola pred štyrmi rokmi, keď v porovnaní s volebným výsledkom okamžite narástli preferencie Smeru-SD. "Podľa mňa je to dané tým, že je väčšia základňa, z ktorej sa vypočítavajú preferencie v prieskumoch, ako je účasť na voľbách," poznamenal s tým, že Smer-SD má preto v prieskumoch lepšie výsledky ako priamo pri hlasovaní. Druhá vec je, že podľa neho časť potenciálnych voličov Smeru-SD nešla voliť kvôli kauzám medializovaným krátko pred voľbami a teraz sa v prieskumoch "vracajú naspäť".
Politológ Juraj Marušiak napriek rôznosti prieskumov považuje za zaujímavý fakt, že v niektorých pomerne značne klesli preferencie nových strán, teda SaS a Most-Híd. "Nemám pocit, že by sa preferencie nemenili. Tie strany, ktoré sprevádzali kauzy v médiách, majú problém s preferenciami," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies