P. FREŠO: Štiepenie pravice je dobrou správou pre vládnucich socialistov

NETKY.SK • 3 September 2012, 06:48 • 2 min
P. FREŠO: Štiepenie pravice je dobrou správou pre vládnucich socialistov

P. FREŠO Štiepenie pravice je dobrou správou pre vládnucich socialistov - Politika Ďalšie štiepenie pravice je podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša dobrou správou pre vládnucich socialistov.

slovakia

left justify in out

imgĎalšie štiepenie pravice je podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša dobrou správou pre vládnucich socialistov. "Smer-SD možno poraziť len spoločným postupom. Nezaznamenal som pri vystúpení pána Lipšica žiadnu ideu, ktorá sa nedá realizovať na pôde štandardných strán," reagoval pre TASR na vznik nového politického hnutia Nová väčšina, ktoré dnes ohlásili nezávislí poslanci Národnej rady SR a odídenci z KDH Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.
      Priateľom spájanie pravice a nie jej rozdrobovania je aj šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. "Ale keď sa pán Lipšic takto rozhodol, zaželajme mu šťastie a uvidíme, čo z toho sa uskutoční, či to bude strana na jedno použitie, alebo bude mať trvalejší charakter," povedal pre TASR. Myslí si však, že Slovensko nepotrebuje stále nové strany, ale naopak, nových politikov.
      Názov, ktorý si pre svoje hnutie vybral Lipšic, považuje poslanec Národnej rady SR Dušan Jarjabek (Smer-SD) za nešťastný. "Bude trápne, keď nová väčšina bude v jednej veľkej menšine. Ten názov sa mi v tejto chvíli zdá trochu nešťastný, môže byť rýchlo zosmiešnený," uviedol pre TASR. Ako vyplynulo z jeho slov, vznik subjektu ho neprekvapil, keďže nespokojnosť Lipšica v KDH bola viditeľná.
      Poslanec Jarjabek si myslí, že pokusov zviditeľniť sa v rámci pravice bude ešte veľa, keďže, ako podotkol, keď sa stretnú dvaja pravičiari zvyčajne majú tri názory. Delenie vidí napríklad aj v SaS či v Obyčajných ľuďoch a nezávislých osobnostiach. Pripomenul tiež, že aj v KDH ostali ďalší nespokojní ako napríklad Radoslav Procházka. "Je to také delenie pravicových buniek do nemoty," doplnil.
      Podľa šéfa poslaneckého klubu Most-Híd Lászlóa Solymosa sa takýto krok zo strany Lipšica dal očakávať. "Je to vyústenie krokov, ktoré sa diali," podotkol pre TASR. Myslí si, že nový politický subjekt to v budúcnosti nebude mať jednoduché rovnako ako žiadna nová politická strana. "Čas ukáže, či vedia osloviť ľudí, čo sa týka spolupráce, to tiež ukáže čas."
      "Liberáli rešpektujú právo každého človeka, aj Daniela Lipšica ísť za svojimi snami a plniť si ich," reagoval pre TASR šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov na vznik nového hnutia. Poznamenal, že o tom, či bude mať úspech rozhodnú voliči. Z pohľadu pravicových strán nevníma vznik ďalšieho subjektu ako problém. "Máme demokratický pluralitný systém, je voľná súťaž. Myslím, že je to v poriadku, lebo volič má možnosť si vybrať, čo mu najviac vyhovuje. Na druhej strane, ja osobne by som dal prednosť viac integrácii ako atomizácii," zhrnul.
      Možné rozdrobovanie pravice sa nepáči ani Jozefovi Viskupičovi z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Ako totiž poukázal pre TASR, pokiaľ bude chcieť Lipšic pôsobiť v rámci pravicového spektra, prispeje to k štiepeniu pravice. "Zatiaľ som počul o sne pána Lipšica, teraz poznáme názov, uvidíme, ako sa to bude ďalej vyvíjať," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies