Ozbrojenci v Afganistane prepadli autobusy, zajali desiatky cestujúcich

NETKY.SK • 24 Február 2015, 11:18 • 2 min
Ozbrojenci v Afganistane prepadli autobusy, zajali desiatky cestujúcich

KÁBUL - Neznámi ozbrojenci uniesli približne 30 cestujúcich z dvoch autobusov na juhu Afganistanu. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady, ktoré sa domnievajú, že za útokom stála extrémistická skupina Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Incident sa odohral v pondelok popoludní v provincii Zábul na diaľnici z Kábulu do Kandaháru.

 

"Ozbrojenci oblečení v armádnej uniforme ... zastavili autobusy, smerujúce z provincie Herát do hlavného mesta Kábul," uviedol predstaviteľ okresnej správy. Podľa jeho slov ozbrojenci uniesli z prvého autobusu 10 mužov, z druhého dvadsiatich. Ženy a deti však nechali v autobusoch a tie bezpečne pricestovali až do Kábulu. "Myslím si, že únoscovia boli členmi novej skupiny DAIŠ (arabská skratka pre skupinu IS)," povedal citovaný predstaviteľ.

 

Iný úradník potvrdil, že páchatelia mali tváre zakryté maskami a násilím odvliekli prevažne hazárov - príslušníkov afganskej šiitskej menšiny. "Najskôr si vypýtali od cestujúcich občianske preukazy a zajali hazárov," uviedol anonymný zdroj.

 

Hazárská etnická skupina tvorí približne 22 percent obyvateľstva prevažne sunnitského Afganistanu. Jej príslušníci sa opakovane stávajú terčom útokov zo strany Talibanu a iných extrémistických sunnitských zoskupení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies