Demokrati: "Skutočný problém s migráciou nastane po 30. septembri, ak Fico s extrémistami zostavia vládu"

NETKY.SK • 18 September 2023, 11:45 • 2 min
Demokrati: "Skutočný problém s migráciou nastane po 30. septembri, ak Fico s extrémistami zostavia vládu"

BRATISLAVA - Strana Demokrati vidí skutočný problém s migráciou až 30. septembri. Podľa nich ak Fico zostaví vládu hrozí, že desaťtisíce mladých ľudí emigruje zo Slovenska preč. Vyhlásil to podpredseda Demokratov Jaroslav Naď. Europoslanec a člen predsedníctva Demokratov Vladimír Bilčík uviedol, že Fico je už teraz na západe izolovaný a jeho prípadné vládnutie by znamenalo odklon Slovenska smerom k Rusku. Na tlačovku Demokratov prišli dvaja študenti práva Lucia a Marko. Tí vyjadrila svoju obavu z toho, ako by Slovensko vyzeralo v prípade vlády Smeru a extrémistov a vyzvali mladých a študentov, aby prišli voliť a volili demokratické strany.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podpredseda Demokratov zopakoval, že Robert Fico predstavuje pre Slovensko najväčšiu bezpečnostnú hrozbu. “Ukotvenie Slovenska v EÚ a NATO je najvyšším národnoštátnym záujmom. Voči členstvu v EÚ a NATO neexistuje žiadna alternatíva. Robert Fico nás chce zatiahnuť na Východ, do Putinovej náruče. My, Demokrati, neustúpime v boji za euroatlantické Slovensko a proti Ficovmu proruskému naratívu,” uviedol Naď.

 

Tohtoročné voľby sú podľa Jaroslava Naďa spojením boja za spravodlivosť a západné ukotvenie Slovenska a uviedol príklady toho, čo si západný, demokratický svet myslí o Ficovi. “Titulka článku britského The Times: Gangsterský predseda vlády sa môže vrátiť k moci. The Guardian z Veľkej Británie: Slovensko sa čoskoro môže stať ruským spojencom. Agentúra AFP: Prokremeľský populista by mohol vyhrať slovenské voľby. A mohol by som uviesť mnoho ďalších správ z Kanady, USA, Balkánu, Nórska, Rakúska či Nemecka, ktoré v podobnom duchu varujú pred hrozbou Ficovej vlády. Toto je jasný dôkaz toho, že ak sa Fico stane premiérom, Slovensko sa stane izolované a Fico nás poľahky presmeruje na Moskvu,” vyhlásil Naď.

 

“Ale aby sme Ficovi nekrivdili, existujú aj zahraničné médiá, ktoré o ňom píšu pozitívne. Ruské Ria Novosti píšu: Slovensko sa môže stať novým ruským spojencom, alebo: Expremiér Fico vysvetlil západu pravdu o fašistickej Ukrajine. Prokremeľský kanál Rybar napísal: Spoliehame sa na vás, pán Fico,” uviedol Naď s tým, že uniknutá komunikácia poslanca ruskej Dumy Babakova svedčí o tom, že Fico má finančné prepojenia na Gazprom.

 

Jaroslav Naď pripomenul, že slovenské zahraničné renomé vďaka vláde Eduarda Hegera posledné roky výrazne stúpalo. “Eduard Heger vystupoval v prestížnych zahraničných médiách ako Forbes, BBC, CNN, Politico, a robil skvelé meno Slovensku. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vystupoval v paneli so svetovými lídrami. Keď tam bol Pellegrini, robil si akurát videá pod Alpami,” povedal Naď.

Svoje obavy z návratu Roberta Fica k moci vyjadril aj europoslanec Vladimír Bilčík. “Vnímam intenzívne veľké obavy mnohých kolegýň a kolegov z europarlamentu a z Európskej ľudovej strany, aby sa Slovensko po septembrových voľbách nevydalo maďarskou cestou. Jedine Európa a európska spolupráca sú účinnou odpoveďou na krízy, ktorým aj doma čelíme. Fico však chce pre Slovensko orbánovskú cestu. Klamstvá, populizmus, strata investorov a medzinárodná izolácia - toto všetko nám hrozí, ak bude Robert Fico po voľbách skladať svoju štvrtú vládu, Je preto kľúčové, aby 30. septembra prišli voliť všetci, ktorým záleží na demokratickej budúcnosti Slovenska,” podotkol europoslanec Bilčík.

 

Študenti Lucia a Marko povedali, ako by prípadná vláda Roberta Fica negatívne ovplyvnila ich životy a vyzvali mladých ľudí, aby prišli k voľbám a volili demokratické strany. “Ako študentka práva, chcem sa venovať trestnému právu a rozmýšľam o práci na polícii, alebo prokuratúre. No iba v prípade, že Slovensko bude naďalej právnym štátom. Fico sa vyhráža, že zruší Špecializovaný trestný súd a Úrad špeciálnej prokuratúry. V krajine, kde padajú takéto vyhrážky, žiť naozaj nechcem,” povedala študentka Lucia.


Študent Marko povedal, že mu nie je ľahostajná budúcnosť Slovenska, krajiny, kde sa narodil, žije a študuje. “Nezostal som na Slovensku študovať právo, aby som po 30. septembri videl krivenie zákona. V prieskumoch vedie strana, ktorá vidí EÚ, LGBTI či vyšetrovanie korupčných káuz, ako problém. Našťastie stále existuje množstvo strán, ktoré zdieľajú hodnoty s mladými ľuďmi - demokratické strany - a do tejto skupiny patrí aj strana Demokrati. Chcel by som vyzvať mladých ľudí, aby volili tieto demokratické strany,” povedal študent práva Marek.


“Apelujem na staršie generácie - ak vás Robert Fico straší migrantmi, tak vedzte, že skutočný problém s migráciou nastane po 30. septembri, ak Fico s extrémistami zostavia vládu a desaťtisíce mladých ľudí - synov, dcér, vnučiek, vnukov - emigruje zo Slovenska. Stále máme čas to zvrátiť, stále máme čas zvoliť si demokratickú, skúsenú a stabilnú vládu. Bez strany Demokrati takáto vláda nevznikne,” vyhlásil na záver Jaroslav Naď.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: Ekonomika - Pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies