Ostrovy v Karibiku sa pripravujú na hurikán José, Svätý Martin hlási rabovanie

NETKY.SK • 9 September 2017, 07:27 • 2 min
Ostrovy v Karibiku sa pripravujú na hurikán José, Svätý Martin hlási rabovanie

PARÍŽ - Karibské ostrovy Svätý Martin a Svätý Bartolomej, ktoré spustošil hurikán Irma, sa pripravujú na hurikán José.

slovakia

left justify in out

Vietor, ktorý ho sprevádza, by mohol dosahovať rýchlosť okolo 100 km/h. Hrozia však aj vysoké vlny na mori. Na oboch ostrovoch opäť vyhlásili červený stupeň pohotovosti.

 

Francúzsky denník Le Monde napísal, že medzi ľuďmi na ostrove Svätý Martin, najmä ženami s malými deťmi, vypukla kvôli blížiacemu sa hurikánu José panika: zhromaždili sa okolo areálu letiska, ktoré zdevastoval hurikán Irma, a chcú ostrov za každú cenu opustiť, kým tam začne vyčíňať hurikán José.

 

Prechod hurikánu Irma si v uplynulých dňoch na oboch ostrovoch vyžiadal niekoľko mŕtvych a zranených i veľké materiálne škody.

Situáciu na ostrove Svätý Martin, o ktorý sa delí Francúzsko s Holandskom, okrem toho komplikuje aj napätá bezpečnostná situácia, keďže tam dochádza k rabovaniu obchodov a vykrádaniu bytov a domov.

 

Francúzska ministerka pre zámorské územia Annick Girardinová v piatok pre televíziu BFMTV uviedla, že ľudia v obchodoch na ostrove kradnú elektroniku i bielu techniku, ale aj vodu a potraviny.

 

Podľa francúzskej polície bol pri krádeži prichytený aj predstaviteľ pohraničnej polície, ktorý kradol vybavenie pre lode.

Situáciou na ostrove Svätý Martin je znepokojený aj holandský premiér Mark Rutte.

 

Očitý svedok v rozhovore pre holandský denník Algemeen Dagblad uviedol, že na uliciach ostrova videl ľudí vyzbrojených revolvermi a mačetami. "Situácia je veľmi vážna. Nikto sa o to ale nestará," dodal svedok. Spresnil, že na holandskej strane ostrove bola vo štvrtok dopravná zápcha, ktorú vytvorili ľudia, ktorí rabovali a nákladnými autami odvážali z obchodov tovar všetkého druhu.

 

Holandské vládne zdroje dnes informovali, že na ostrov vyšlú policajné posily, aby tam obnovili poriadok.

 

Francúzsko už na ostrov vyslalo 455 príslušníkov bezpečnostných zložiek a ako posily plánujú vyslať ešte ďalších 187 policajtov.

V nedeľu by mal na ostrov Curacao pricestovať holandský kráľ Viliam Alexander, aby sa informoval o záchranných operáciách. V prípade, že to situácia dovolí, chce navštíviť aj ostrov Svätý Martin.

 

Hurikán Irma spôsobil rozsiahle škody na ostrovoch Anguilla, Barbuda, Portoriko, Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Svätý Krištof a Nevis, ako aj na Britských Panenských ostrovoch. Tisícky obyvateľov sú bez elektrickej energie, množstvo budov je zničených a infraštruktúra je narušená. Do oblasti už smeruje humanitárna pomoc.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies