OSN privítala Putinovo rozhodnutie o stiahnutí vojenských síl zo Sýrie

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 13:40 • 2 min
OSN privítala Putinovo rozhodnutie o stiahnutí vojenských síl zo Sýrie

MOSKVA - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura označil dnes rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina čiastočne stiahnuť vojenské sily zo Sýrie za "významný posun".

slovakia

left justify in out

De Misturov tím dúfa, že odsun ruských síl z tejto vojnou sužovanej blízkovýchodnej krajiny bude mať "pozitívne dôsledky" na rozhovory zamerané na nájdenie politického riešenia sýrskej občianskej vojny a "mierového prerodu v krajine", informuje agentúra AP.

 

De Mistura iba deň predtým - niekoľko hodín pred Putinovým vyhlásením - opätovne zvolal nepriame rokovanie zástupcov sýrskej vlády s tzv. umiernenou opozíciou. Po stretnutí s vládnou delegáciou v pondelok sa tento diplomat v priebehu dneška stretne aj s opozičnými predstaviteľmi.

 

Na videozázname zverejnenom ruským ministerstvom obrany vidno prvú skupinu vojenských lietadiel opúšťajúcich dnes ráno základňu Humajmím, ležiacu juhovýchodne od mesta Lázikíja v rovnomennej provincii, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

 

Rusko však v Sýrii ponechá niekoľko stoviek vojenského personálu, ako aj systémy protivzdušnej obrany, pričom hodlá v náletoch pokračovať.

 

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého úrad odmietol špekulácie o tom, že odsun ruských síl bol spôsobený rozporom medzi Damaskom a Moskvou, ale na danom kroku sa obe strany vzájomne dohodli.

 

Ruské nálety sa v Sýrii začali vlani v septembri, čím došlo k posilneniu sýrskej vládnej armády, ktorá tak bola schopná opätovne získať pod kontrolu viaceré územia obsadené povstalcami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies