OSN po dohode USA s JAR uvoľní zmrazené líbyjské financie

NETKY.SK • 26 August 2011, 13:07 • 2 min
OSN po dohode USA s JAR uvoľní zmrazené líbyjské financie

OSN po dohode USA s JAR uvoľní zmrazené líbyjské financie

slovakia

left justify in out

img

USA a Juhoafrická republika sa vo štvrtok dohodli na uvoľnení 1,5 miliardy zmrazených líbyjských financií na humanitárnu pomoc a ďalšie potreby civilistov. Informovali o tom diplomati Organizácie Spojených národov. Peniaze zadržiava americká vláda na základe v tomto roku prijatých sankcií OSN.
      Snahy uvoľniť zmrazené financie dosiaľ v Bezpečnostnej rade OSN blokovala Juhoafrická republika. Jej vláda bola ochotná súhlasiť, avšak za podmienky, že peniaze budú použité na humanitárnu pomoc, nie prevedené povstalcom. "OSN zatiaľ neuznala povstalcov, takže ako môže dať OSN peniaze štruktúre, ktorú neuznáva? Kto bude zodpovedný?" povedal hovorca juhoafrickej vlády.
      Diplomati v OSN uviedli, že líbyjská Prechodná národná rada sa bude podieľať na prerozdeľovaní peňazí, aj keď v žiadosti o uvoľnenie financií sa už nebude konkrétne táto povstalecká rada spomínať.
      Šéf vlády líbyjských povstalcov Mahmúd Džibríl vo štvrtok varoval pred nebezpečnou destabilizáciou jeho krajiny, ak nedostane od Západu naliehavo potrebnú finančnú pomoc na obnovu služieb a vyplatenie miezd štátnym zamestnancom.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies