OSN a mimovládky varujú pred znížením pomoci utečencom, nemajú dosť peňazí

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 16:17 • 2 min
OSN a mimovládky varujú pred znížením pomoci utečencom, nemajú dosť peňazí

AMMÁN - Agentúry patriace pod Organizáciu Spojených národov (OSN) a viaceré mimovládne organizácie varovali, že možno zredukujú podporné programy pre vojnových utečencov zo Sýrie a susediace krajiny v tomto regióne, keďže získali len zhruba 20 percent z potrebných finančných prostriedkov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenia týchto organizácií.

slovakia

left justify in out

OSN a ďalšie mimovládne organizácie žiadali na rok 2018 o 5,6 miliardy dolárov potrebných na humanitárnu pomoc vojnovým utečencom v regióne. Cieľom príslušného programu je podpora sýrskych utečencov a komunít i inštitúcií v susedných krajinách, ktoré zasiahol vojnový konflikt v Sýrii - v Jordánsku, Libanone, Iraku, Turecku a Egypte.

 

Agentúry doteraz dostali v závislosti od organizácie a sektora len 18 až 22 percent z tejto čiastky, povedal riaditeľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre Blízky východ a severnú Afriku Amín Awad.

 

"To nie je dosť, už teraz v peňažnej pomoci utečencom zaostávame," uviedol Awad. Dodal, že financie sú potrebné na poskytovanie prístreší, potravín, vzdelania, ako aj na ochranu žien a dievčat pred násilím a priskorým uzavretím manželstva. Organizácie v správe tiež uviedli, že v tejto veci výrazne apelujú na darcov skôr, ako budú nútené v susedných štátoch Sýrie zredukovať humanitárnu pomoc.

 

Nedostatok finančných prostriedkov môže tiež prinútiť Detský fond OSN (UNICEF) prerušiť dodávky vody, ktoré poskytuje komunitám a v utečeneckých táboroch v Jordánsku a Libanone, ako aj zastaviť peňažnú pomoc rodinám. Za sedem rokov trvania vojny ušlo zo Sýrie asi 5,5 milióna ľudí a ďalší milión sa ich presídlil v rámci územia krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies