Osem sadzieb mýta pre autá nad 12 ton sa od januára mierne zníži

NETKY.SK • 16 December 2015, 12:47 • 2 min
Osem sadzieb mýta pre autá nad 12 ton sa od januára mierne zníži

BRATISLAVA - Osem sadzieb mýta pre nákladné autá nad 12 ton sa od januára 2016 mierne zníži.

slovakia

left justify in out

Pokles je spôsobený zápornou infláciou. Vyplýva to z úpravy nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu mýta, výška sadzby mýta a systém zliav zo sadzieb mýta. Na rokovanie vlády ju predložilo ministerstvo dopravy a kabinet Roberta Fica (Smer-SD) ju dnes schválil.

 

Keďže v septembri 2015 dosiahla inflácia v medziročnom porovnaní hodnotu -0,5 %, sadzby mýta mierne klesnú pre autá nad 12 ton za jazdu po spoplatnených úsekoch diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy, ktoré sú súbežné s diaľnicami a rýchlostnými cestami. A to o 0,001 eura v štyroch sadzbách v emisnej triede EURO 0 – II a v štyroch sadzbách v emisnej triede EURO III, IV.

 

Podľa zákona o výbere mýta sa totiž výška sadzieb mýta upravuje aj o infláciu zverejňovanú Štatistickým úradom SR, a to v medziročnom porovnaní k septembru predchádzajúceho roka. Robí sa tak každoročne, vždy k 1. januáru, a zaokrúhľuje sa na tri desatinné miesta nahor.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies